Turci i Arapi u trci za dva aerodroma u komšiluku

Podgorica -- Crnogorski aerodromi u Podgorici i Tivtu u procesu su izdavanja pod koncesiju, a jedni od aspiranata su kompanije u arapskom i turskom vlasništvu.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, AntonioGuillemF
Foto: Depositphotos, AntonioGuillemF

Ta dva aerodroma godišnje imaju oko 2,5 miliona putnika.

Kompanija Investment korporejšn of Dubai (ICD), koja je 2016. godine preuzela projekat Porto Montenegro, jedan je od akcionara i glavnih partnera firme Korporejšn Amerika erports (CAA) iz Luksemburga, koja je prošla predtenderski postupak za koncesiju za aerodrome u Podgorici i Tivtu, piše Dan.

Ipak, najveće šanse za dobijanje koncesije ima tursko-francuski konzorcijum koji čine kompanija TAB i Aéroports de Paris (AdP). Mediji su ranije pisali da su TAB i AdP angažovali advokatsku kancelariju Ane Đukanović za pripremu tenderske dokumentacije u pretkvalifikacionom postupku, prenosi portal Klix.

Te dve firme su zajedno sa južnokorejskom kompanijom Incheon internešenal erport korporejšn i indijskom GMR Erports limitid prošle pretkvalifikacioni tender za aerodrome, na koji se javilo sedam ponuđača.

Crnogorski ministar saobraćaja Osman Nurković je prošlog meseca najavio da će tender za aerodrome biti u prvoj nedelji februara, ali se to nije desilo.

Dva crnogorska aerodroma važna su kapija za dolazak stranih turista u tu zemlju. Podgorički je u prošloj godini imao 1,21 milion putnika, a onaj u Tivtu čak 1,25 miliona.

Proces izdavanja svojih glavnih aerodroma pod koncesiju već su prošle Hrvatska i Srbija, a u Bosni i Hercegovini on još uvijek nije ni u naznakama.

strana 1 od 58 idi na stranu