Prvi Hrvati koji poštu dostavljaju dronom

Zagrebački startap AIR-RMLD, koji se bavi industrijskim snimanjem dronovima, prošle nedelje obavio je prvu dostavu pošte dronom.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 02.02.2020.

14:13

Prvi Hrvati koji poštu dostavljaju dronom
Foto: Epa/OLIVER BERG

Letelica je za 12 minuta preletela skoro sedam kilometara, od zadarske luke Gaženica do Preka na ostrvu Ugljan, gde je spustio pošiljku, piše Jutarnji list.

Osnivači startapa Milan Domazet, Ivan Vidaković i Davor Sladović programirali su dron tako da leti samostalno, bez ljudske intervencije, a video-snimak dostave izazvao je veliku pažnju na društvenim mrežama.

Direktor Milan Domazet rekao je da su on i saradnici, kada su radili pilot-projekat dostave pošiljke za Hrvatsku poštu, imali desetak testiranja kako bi se uverili da je sve bezbedno.

"Uvek postoji mogućnost da se dogodi nešto neplanirano. Na primer, prilikom dostave iz Zadra na Ugljan, morali smo u obzir da uzmemo mogućnost jake bure koja bi ometala let drona, i da izračunamo optimalnu brzinu da letelica na odredište stigne što pre, a da ne iscrpi baterije pre vremena", rekao je on i dodao da je dron izazvao i pažnju galebova koji su ga pratili.

On je dodao i da je ideja da se dronovima pokriju rute koje su inače nepristupačne i skupe za klasičnu dostavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: