Probijanje tunela Ivan na auto-putu A1 počinje uskoro, priprema se teren VIDEO

Mostar -- Probijanje tunela Ivan na auto-putu A1 trebalo bi da počne uskoro, rečeno je za portal Kliks iz "Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine".

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Ilustracija, Depositphotos, diyan_nenov,
Foto: Ilustracija, Depositphotos, diyan_nenov,

Kako je objašnjeno za portal, priprema se teren, a poseban zahvat dešava se s južne, hercegovačke strane tunela, koji će se probijati ispod postojećeg istoimenog tunela na magistrali M17.

Ranije je iz "Autocesta FBiH" rečeno da će radovi početi u januaru 2020. godine.

Tunel Ivan biće značajan deo auto-puta na dionici Tarčin – Konjic, poddeonici Tarčin – Ivan. Ovaj tunel biće dvocevni sa po dve trake i proći će kroz planinski prelaz Ivan-sedlo.

Ukupna dužina desne tunelske cevi je 1.721 metar, dok je leva tunelska cev duga 1.761 metar, piše Klix.

S obzirom na to da auto-put s hercegovačke strane neće biti izgrađen po okončanju radova na tunelu, vozači će po izlasku iz tunela privremenom prometnicom ulaziti na put M17.

Sa severne strane dolaziće se deonicom auto-puta Tarčin - tunel Ivan dužine 4,9 kilometara, za čiju izgradnju je krajem 2019. godine objavljen tender.

Vrednost ugovora za izgradnju poddeonice Tunel Ivan je 57.628.570 evra, odnosno 111,5 miliona KM bez PDV-a, a finansiran je sredstvima osiguranim kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU) u visini od 11,4 miliona evra.

Predviđeni rok izgradnje je 30 meseci, saopštili su iz "Autocesta FBiH".

strana 1 od 67 idi na stranu