Komšije ulažu 128 miliona evra: Ove godine grade solarnu elektranu i vetropark

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira da ove godine počne gradnju solarne elektrane i vetroparka, vrednih preko 250 miliona KM (128 miliona evra).

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.01.2020.

09:35

Komšije ulažu 128 miliona evra: Ove godine grade solarnu elektranu i vetropark
Foto: Epa, Ingo Wagner

To je svojevrsni zaokret u njihovoj proizvodnji električne energije, koja se do sada zasnivala na uglju i vodi.

Prema Privremenom operativnom planu nabavki za 2020. godinu, u prvom kvartalu će biti raspisan tender za izgradnju vetroparka "Hrgud" na istoimenoj lokaciji u opštini Berkovići, piše portal Kapital.

Taj projekat, vredan 126,12 miliona maraka (64,5 miliona evra), u ERS-u planiraju da finansiraju vlastitim sredstvima, kreditom i donacijama, a pokretač će biti Direkcija za investicije ERS-a. Ranije su na ovoj lokaciji izvršena jednogodišnja ispitivanja potencijala vetra na osnovu kojih je izrađena Studija opravdanosti ovog energetskog objekta.

Srednja godišnja brzina vetra se kreće od šest do osam metara u sekundi na visini od 79,5 metara. U planu je gradnja 16 vetroturbina koje bi imale ukupnu snagu od 48 megavata i godišnju proizvodnju od 126 gigavat časova.

S obzirom na lokaciju vetroparka biće potrebno da se izgradi preko šest kilometara puteva. Na kraju ove godine, trebalo bi da bude raspisan javni poziv za izgradnju solarne elektrane, koja će biti pozicionirana 12 kilometara jugoistočno od Trebinja.

Za ovaj projekat, ERS planira da obezbedi 136 miliona maraka (69,5 miliona evra), koliko je procenjena vrednost projekta, iz vlastitih sredstava i kredita.

Solarna elektrana "Trebinje" će imati instalisanu snagu od 100 megavata i godišnju proizvodnju od 147,7 gigavat časova. Prema zvaničnim podacima, ERS proizvodi 56 odsto ukupne električne energije u termoelektranama a 44 odsto u hidrocentralama.

Kada su u pitanju nabavke koje se odnose na ove izvore, u planu je nabavka opreme za pripremu i oplemenjavanje uglja vredne 32 miliona maraka (oko 16,4 miliona evra), a najavljena su i investiciona ulaganja od nepunih devet miliona maraka (4,6 miliona evra) u HES Gornja Drina, navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: