Članice NATO pakta uložile 1,3 milijarde evra u Crnu Goru od učlanjenja

Ukupna ulaganja u Crnu Goru iz članica NATO, od njenog učlanjenja do kraja novembra prošle godine, iznosila su 1,3 milijarde evra.

Region

Izvor: MINA-BUSINES

Utorak, 28.01.2020.

19:04

Članice NATO pakta uložile 1,3 milijarde evra u Crnu Goru od učlanjenja
Foto: Depositphotos/xload

To je saopštio guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

On je kazao da su samo u prošloj godini, za 11 meseci, strane investicije iz NATO članica iznosile 248,4 miliona evra, prenela je agencija Mina.

"To je ogroman kapital koji doprinosi valorizaciji naših resursa i širenju ekonomske baze, što doprinosi fiskalnoj održivosti i finansijskoj stabilnosti", naveo je Žugić na vladinom Tviter nalogu.

On je podsetio da je u prošloj godini u banke uloženo preko 100 miliona evra ili 21 odsto.

"To je dominantno, odnosno 95 odsto strani kapital. Radi se o bankama iz Mađarske, Austrije, Francuske, Slovenije i Hrvatske. Sve to doprinosi stabilnosti bankarskog sistema i ukupnoj finansijskoj stabilnosti", rekao je Žugić.

Prema njegovim rečima, uticaj NATO alijanse je možda najveći na turizam, ključnu ekonomsku granu, koja je motor rasta i razvoja.

"Od učlanjenja naše države do kraja 2018, Nemačka, Holandija i Turska rasle su po najvećoj stopi od preko 50 odsto, a tu je i Velika Britanija", kazao je Žugić.

Skandinavske zemlje su za nešto više od dve godine porasle 120 odsto u smislu prometa u turizmu.

"U prošloj godini za deset meseci imali smo prihod po osnovu članica NATO od 1,05 milijardi evra. To je 2016. godine bilo oko 850 miliona evra", kazao je Žugić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: