Komšije kupuju dronove: Raspisan tender vredan 12,66 miliona evra

Sofija -- Bugarsko Ministarstvo odbrane objavilo je tender za nabavku 12 mini i dva mala bespilotna sistema (UAS).

Izvor: Tangosix.rs
Podeli
Foto: Ilustracija, Depositphotos, Imaginechina-Editorial,
Foto: Ilustracija, Depositphotos, Imaginechina-Editorial,

Nabavka će biti izvršena između 2020. i 2024. po ukupnoj procenjenoj ceni od 12,66 miliona evra uključujući PDV.

Za nabavku mini UAS (svaki sastavljen od zemaljske kontrolne stanice i tri bespilotne letelice – UAV) odobren je ukupno 5,51 milion evra što omogućava nabavku tri sistema godišnje u 2020. i 2021. godini uz dalju nabavku od po dva godišnje u periodu 2022-2024, prenosi Tango six.

Mini UAS koji zahteva Ministarstvo odbrane trebalo bi da ima bespilotne letelice mase ne veće od sedam kilograma i da bude opremljeno optoelektronskim sistemom koji sadrži kolor TV kameru i nehlađenu termalnu kameru, trebalo bi da ima autonomiju leta ne manje od 1,5 časova i operativni dolet od najmanje 10 kilometara pri obezbeđivanju osmatranja i video prenosa u realnom vremenu. Kada radi u autonomnom režimu, dolet UAV bi trebao biti najmanje 20 km.

Nabavka malih UAS bi trebalo da se realizuje isporukom Ministarstvu odbrane po jednog sistema godišnje (jedna zemaljska stanica i minimum tri BPL) 2020. i 2021. godišnje i u tu svrhu obezbeđen je budžet od 7,15 miliona evra.

Tenderska tehnilka specifikacija za male UAS zahteva nabavku bespilotnih letelica koje imaju optoelektronski/infracrveni osmatrački sistem opremljen laserskim daljinomerom i minimum jednim sistemom SAR/GMTI.

BPL bi trebala da ima maksimalnu poletnu masu od 150 kilograma, autonomiju leta ne manju od pet časova i operativni dolet ne manji od 50 km pri osmatranju i video prenosu u realnom vremenu. Kada radi u autonomnom režimu, dolet UAV bi trebao biti najmanje 120 km.

Poziv za podnošenje ponuda i učešće u pregovaračkom procesu poslat je na adrese 24 lokalne i međunarodne kompanije.

Rok za podnošenje ponuda Ministarstvu odbrane u Sofiji je 13. februar.

strana 1 od 67 idi na stranu