"Kralj banana" kupio Adriju: Posrnula kompanija prodata za 45.000 evra

Kompanija Er Adrijatik, koja je u vlasništvu Izeta Rastodera, kupila je posrnulu avio-kompaniju Adrija ervejz za 45.000 evra.

Region

Izvor: exyuaviation.com

Četvrtak, 23.01.2020.

13:25

Foto: Depositphotos, toxawww

Kako prenosi portal Eks-Ju aviejšen, Rastoder, uvoznik i prodavač banana, kao i trgovac nekretninama, osnovao je Er Adrijatik samo nekoliko dana nakon što je Adrija propala krajem septembra prošle godine.

Rastoder je ranije rekao kako planira da koristi Adrijin AOC sertifikat za razvoj privatnog avio-prevoznika i da je u procesu nabavke dva aviona. Međutim, poslovni čovek rodom iz Crne Gore, koji se preselio u Ljubljanu 1986. godine, takođe je razmišljao o uspostavljanju niskobudžetnog prevoznika sa sedištem u Ljubljani, prenosi portal.

Na aukciji su učestvovale tri kompanije. Osim pobedničkog Er Adrijatika, uključili su se i Komforija, hrvatska kompanija registrovana u Sloveniji, kao i Dil aero, novoosnovana kompanija u vlasništvu bivšeg pilota Adrije Dejana Slodeja.

Sve uključene strane platile su 4.500 evra za učestvovanje na aukciji, a uprkos u javnosti vrlo popularnom predlogu ruskog investitora za ponovno pokretanje Adrije sa novim suhoj superdžet 100 avionima, oni nisu učestvovali u prodajnom procesu.

Imovina bivše kompanije prodata je u celini, a uključuje AOC certifikat, kao i razne prateće dozvole i priručnike. Adrijin sertifikat suspendovan je do 30. septembra 2020, međutim on će biti vraćen nakon što se ispune određene obaveze prema Agenciji za civilnu avijaciju Slovenije, među kojima je i posedovanje operativnih aviona.

Rastoderova kompanija takođe će morati da preuzme brojne obaveze, među kojima su i one koje su nastale nakon opozivanja AOC-a avio-prevoznika i pokretanja stečajnog postupka. Slovenački AOC daje svom vlasniku prava na održavanje komercijalnih linija između Slovenije i drugih zemalja članica Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: