Problematične izmene: Sud ispituje ustavnost neradne nedelje

Ustavni sud CG trebalo bi da oceni da li je ustavan Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.01.2020.

09:25

Problematične izmene: Sud ispituje ustavnost neradne nedelje
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Podgoričke Dnevne novine prenose da je taj predmet dodeljen sudiji nakon što su pribavljena neophodna mišljenja i odgovori, saopšteno je Dnevnim novinama u tom sudu, prenosi RTCG.

U Uniji poslodavaca Crne Gore smatraju da zakon nije dobar, jer nije konsultovana privreda. Kako kažu član o neradnoj neđelji, koja već tri meseca važi za trgovine u Crnoj Gori, nesaglasan je sa članom 59 Ustava kojim se garantuje sloboda preduzetništva koja se, kako piše u Ustavu, može ograničiti radi zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili bezbjednosti i odbrane države.

"Izmene smatramo problematičnim i sa aspekta velikih trgovinskih sistema i sa aspekta malih. Negativne efekte koje će usvajanje zakona doneti možemo posmatrati u budućnosti, naročito jer smo se strateški opredelili da nam turizam bude glavna privredna grana. Postavlja se pitanje da li sebi možemo priuštiti luksuz da se odričemo ogromnog prometa koji se, između ostalog, dešava i neđeljom", naveli su u Uniji.

Nakon što je Ministarstvo ekonomije odbilo zahtev šoping mola Delta siti da im se omogući rad nedeljom, u tom tržnom centru su najavili višemilionske gubitke i otpuštanje radnika.

I u inicijativi Unije se navodi da će zabrana rada nedeljom dovesti do gubitka značajnog broja radnih mesta, što će produbiti nejednakost na tržištu rada. Oni su ukazali da će većinom žene biti pogođene otkazima, budući da dominiraju u strukturi zaposlenih u trgovini kojih, prema procenama, ima skoro 40.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: