Neposlušni ugostitelji: Zbog pušenja izrečene kazne od 60.000 evra

Podgorica -- Zbog kršenja zakona o pušenju, u Crnoj Gori su za četiri meseca naplaćene kazne u iznosu od 60.000 evra, kaže glavni inspektor za turizam Svetlana Šljivančanin.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, vvoennyy
Foto: Depositphotos, vvoennyy

"Od početka primene novog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, u periodu od 14. avgusta do 23. decembra 2019. godine, Turistička inspekcija je obavila 3.100 inspekcijskih nadzora", rekla je Šljivančanin za podgorički Dan.

"Inspekcija je utvrdila 202 nepravilnosti i po osnovu njih izdala 225 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 60.120 evra", precizirala je Šljivančanin.

Ona je naglasila da se zakon mnogo bolje poštuje u odnosu na 2011. godinu, ali da i sada ima mnogo ugostitelja na koje se ne može uticati ni novčanim kaznama. Objašnjava da je veliki broj ugostitelja zabranio konzumiranje duvanskih proizvoda u svojim objektima, ali je mali broj obezbedio prostoriju za konzumiranje duvanskih proizvoda, tako da gosti izlaze na otvorenu terasu ili ispred objekta.

"Tokom 2019. u delu poštovanja zakonskih odredbi, kojima se propisuje zabrana konzumiranja duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, inspektori su izdali ukupno 607 prekršajnih naloga, u ukupnom iznosu od 160.700 evra", precizirala je ona.

Istakla je da inspekciji u velikoj meri pomažu i građani, koji su im do sada dostavili 117 žalbi na objekte u kojima se konzumiraju duvanski proizvodi.

strana 1 od 67 idi na stranu