Gotovo tri decenije posle raspada SFRJ: Manje penzije za eks-ju penzionere

Brojnim penzionerima u Hrvatskoj poslednjih meseci stižu rešenja Mirovinskog zavoda kojima im se utvrđuju znatno niže penzije od onih koje su primali ranije.

Region

Izvor: novac.jutarnji.hr

Ponedeljak, 20.01.2020.

16:01

Gotovo tri decenije posle raspada SFRJ: Manje penzije za eks-ju penzionere
Foto: Depositphotos, NatashaFedorova

Reč je o penzionerima koji su deo ili celi radni staž ostvarili u nekoj od republika bivše Jugoslavije.

Ovim penzionerima se tek sada, 30 godina od raspada bivše države i 20-ak godina od sklapanja ugovora kojim se reguliše međudržavno socijalno osiguranje, ažuriraju iznosi penzija, i to u pravilu rezultira bitno nižim iznosima.

Prema neslužbenim podacima, radi se o oko dve hiljade ljudi, a glavni je razlog što se to čini tek sada, kažu u Hrvatskom zavodu za penzijsko osiguranje, što su za pojedine penzionere iz BiH i Srbije proračune čekali i 15 godina, prenosi portal Novac

"Stiglo mi je rešenje prema kome mi je penzija od prošlog meseca niža za čak 1.100 kuna (oko 150 evra) pa ću, umesto 3.750, primati 2.657 kuna. Meni je to smanjenje veliki novac, a ne razumem koji je razlog tom smanjenju sada, toliko godina nakon što smo sve definisali", kaže Antonija Z., 71-godišnja penzionerka iz Zagreba koja je krajem prošle godine od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dobila novo rešenje.

Ona je korisnica porodične penzije koju je nasledila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina radnog staža. Veći deo staža, 20 godina i mesec dana, njen suprug je ostvario na području Hrvatske, dok je devet godina i pet meseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 meseci u BiH.

Antoniji su u HZMO-u objasnili da je to posledica primene međudržavnih sporazuma sa Srbijom i BiH. Ipak, niko joj nije rekao zašto joj je penzija umanjena za čak 1.100 kuna.

"Samo su mi rekli da je to trebalo da bude urađeno još 2011. godine", kazala je ona.

Prema neslužbenim informacijama, još je oko dve hiljade penzionera u Hrvatskoj čije penzije nisu usklađene s međudržavnim ugovorima, što znači da i oni mogu da očekuju manja primanja ili upravo dobijaju rešenja o njima. Razlog je što im se, pojednostavljeno rečeno, penzija do sada isplaćivala kao da je u celosti zarađena u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: