U Crnu Goru najviše ulagali Azerbejdžanci i Rusi

U Crnu Goru su prošle godine kapital ulagali strani investitori iz oko 60 zemalja.

Region

Izvor: MINA-BUSINES

Ponedeljak, 20.01.2020.

10:00

U Crnu Goru najviše ulagali Azerbejdžanci i Rusi
Foto: Depositphotos/viz-arch

Najveći priliv je bio iz Azerbejdžana, Rusije i Mađarske, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

"Pobjeda" piše da će se uskoro znati koliko su bile ukupne strane investicije za 12 meseci, a posljednji podatak zaključno sa oktobrom pokazuje da je priliv bio 290 miliona evra, a da se iz zemlje odlilo blizu 362 miliona evra. To znači da je bruto bilo 652 miliona evra.

Iz CBCG je saopšteno da je na prvom mjestu po ulaganjima Azerbejdžan, ali ne i cifra jer se radi samo o jednoj kompaniji pa bi otkrivanje detalja zadiralo u prostor poslovne tajne, prenela je agencija Mina.

"Najveći priliv stranih direktnih investicija (SDI) u periodu od januara do oktobra prošle godine bio je iz Azerbejdžana. Radi se o individualnom podatku i shodno zakonskim odredbama, kao takav, spada u grupu poverljivih podataka", objasnili su za "Pobjedu" iz CBCG.

Investicija iz te zemlje je Portonovi Azmont u Kumboru. Vrata tog rizorta, jednog od najprestižnijih projekata rezidencijalnog tipa u ovom delu Evrope koji je vredan oko milijardu evra, otvorena su 31. jula prošle godine.

Na drugom mestu po ulaganjima su, kako pokazuju podaci CBCG, investitori iz Rusije sa 58,2 miliona, a na trećem Mađarske sa 54,2 miliona evra.

Slede Ujedinjeni Arapski Emirati sa 35,4 miliona, Devičanska Ostrva 34,9 miliona, Švajcarska 33,1 milion, Bosne i Hercegovine 33,1 milion, Nemačk 31,6 miliona, Holandija 30,7 miliona i Turska sa 25,9 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: