Komšije se naoružavaju: Turska jača vojsku BiH sa 30 miliona evra

Vlada Turske planira da Bosni i Hercegovini donira 60 miliona maraka (oko 30 milona evra) za nabavku vojne opreme.

Region

Izvor: Capital.ba

Petak, 17.01.2020.

16:30

Komšije se naoružavaju: Turska jača vojsku BiH sa 30 miliona evra
Foto: Depositphotos, Iurii

Jedan od osnovnih uslova za pomoć je da oprema bude naručena od preduzeća namenske industrije u Turskoj koja obavljaju 100 odsto domaću proizvodnju.

Planirano je da sredstva budu doznačena u narednih pet godina kroz projekte koje predloži Savet ministara BiH.

"Savet ministara BiH će dostaviti popis zahteva koji se dostavlja Ministarstvu državne odbrane Turske kroz diplomatske kanale i proces nabavke može otpočeti. Uplate se vrše nakon što Savet ministara obavesti Ministarstvo državne odbrane Turske da je roba primljena u potpunosti i neoštećena", navodi se u nacrtu vojno finansijskog sporazuma dve zemlje, piše Capital.

BiH se ugovorom mora obavezati da opremu neće ustupiti ili prodati trećoj strani, niti je izuzeti iz inventara bez saglasnosti Turske.

Eventualni sporovi oko sporazuma će se rešavati pregovorima i diplomatskim putem bez uplitanja međunarodnih sudskih organa.

Pored pomoći u vojnoj opremi, Turska je namenila i preko milion maraka za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u centrima za obuku Turskih oružanih snaga. Biće im plaćen prevoz, hrana, troškovi smeštaja, kao i školarina za obuku i kurseve.

Ova zemlja je nekoliko puta do sada kroz sporazume o vojno-finansijskoj saradnji pomagala BiH ali nikad u ovoliko visokim iznosima.

Primera radi, krajem 2017. godine BiH je dobila pomoć od oko 3,3 miliona KM a koja je namenjena za unapređenja ljudskih potencijala i vještina pripadnika OS BiH.

Podsećamo, pored BiH, vojnu pomoć vrednu 15 miliona evra od Turske će dobiti i Crna Gora po identičnom modelu.

Pre nekoliko nedelja je objelodanjeno kako će se sredstva dodeljivati postepeno od 2020. do 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: