Komšijama šest miliona evra godišnje od prodaje struje preko kabla

Podgorica -- Komercijalna upotreba podmorskog kabla prema Italiji počela je 28. decembra prošle godine.

Izvor: vijesti.me
Podeli
Foto: Ilustracija, Epa, MIguel Tona
Foto: Ilustracija, Epa, MIguel Tona

Godišnji prihod Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) od korišćenja njihovog dela kapaciteta prilikom prodaje električne energije preko podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore planiran je na 6,1 milion evra, ukazujući da je već prihodovano oko tri miliona. To je odgovoreno "Vijestima" na pitanje imaju li procenu koliki će prihod biti u 2020.

"Prema procenama kretanja cena na tržištu električne energije u regionu jugoistočne Evrope i Italije, prihod od alokacije kapaciteta na godišnjem nivou planiran je u iznosu od oko 6,1 milion. Uzevši u obzir rezultate godišnje i prve mesečne aukcije prenosnih kapaciteta, ukoliko prilike na tržištu električne energije ostanu nepromenjene, očekuje se da planiran prihod bude premašen", naaglasili su iz CGES-a.

Iz CGES-a su kazali da postoji veliko interesovanje za dodelu prekograničnih kapaciteta na kablu i na ostalim granicama Crne Gore.

"Dodelom dela svog kapaciteta na ovoj novoj granici (70 MW), CGES je već na godišnjim aukcijama za 2020. prihodovao oko tri miliona eura. Ostatak kapaciteta (130 MW) CGES će dodeliti na mesečnim i dnevnim aukcijama, tako da se može konstatovati da je komercijalna upotreba kabla počela u skladu sa očekivanjima", saopštili su iz CGES-a, prenose Vijesti.

Iz CGES-a su odgovorili i da je, posle novembarske havarije u trafo-stanici 400/110 kV "Podgorica 2" u Tološima usled grmljavine kada je došlo do oštećenja transformatora, "funkcionisanje elektroenergetskog sistema obezbeđeno preko drugog transformatora, koji tehničkim karakteristikama u potpunosti odgovara potrebama, a ugrađen je 2016. godine". Objavljen je javni poziv za nabavku novog transformatora.

strana 1 od 67 idi na stranu