Skandal u Rumuniji: Slovenački gigant u vrtlogu korupcijske afere

Slovenačka farmaceutska kompanija Krka najavila je sveobuhvatnu istragu o navodima da se podružnica Krke u Rumuniji upustila u podmićivanje tamošnjih lekara.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 17.01.2020.

12:42

Skandal u Rumuniji: Slovenački gigant u vrtlogu korupcijske afere
Foto: Depositphotos, VadimVasenin

Podružnica Krke je sa rumunskim lekarima, prema tvrdnjama dnevnog lista Libertatea koji je otvorio ovu aferu, potpisivala ugovore o saradnji kroz organizovanje putovanja i isplatu honorara za stručne skupove koje je organizovala Krka, navodi Jutarnji list.

Zauzvrat je od doktora traženo da pacijentima prepisuju lekove tog slovenačkog proizvođača, piše Jutarnji.

"U slučaju otkrivanja nepravilnosti u radu rumunskih kolega, Krka će postupiti odlučno, i uz sve pravne lekove i u skladu s rumunskim zakonom će sankcionisati sve počinioce", saopšteno je iz sedišta Krke u Novom Mestu.

Iz slovenačke centrale nisu komentarisali konkretne navode dnevnika Libertatea, potkrepljene dokumentima s imenima doktora, da je podmićivanje 87 rumunskih lekara preduzeto za lek "Bilobil", kao ni podatke da je na isti način pokušano povećanje prodaje leka "Lorista".

Libertatea je najavila istragu rumunskog Ministarstva zdravlja o optužbama na račun Krke. Prenosi i nezvanične informacije iz drugih farmacetskih kompanija koje posluju u Rumuniji da su zabrinute da bi istraga protiv Krke mogla da razotkrije i njihove slične prakse u osvajanju tržišta.

Šteta poslovanju Krke u Rumuniji zbog korupcijskog skandala, tvrdi rumunski dnevnik, već je naneta jer radnici u tamošnjem zdravstva odbijaju svaki kontakt sa Krkinim osobljem zbog straha da i oni ne budu optuženi za korupciju.

Rumunski mediji procenjuju da će Krka pokušati da prebaci odgovornost za ovaj korupcijski skandal na zaposlene u svojoj podružnici u Rumuniji pod izgovorom da su oni sve radili na svoju ruku.

Ipak, dodaju isti izvori, činjenica je da na spornim ugovorima o saradnji s lekarima stoji potpis izvršne direktorke Krkine podružnice u Rumuniji Amelije Tataru.

Odmah po objavi prvih tekstova o sumnjama na korupciju rumunskih lekara, zaposlenima u Krkinoj podružnici u toj zemlji zabranjeno je davanje izjava, navodi se u tekstu Jutarnjeg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: