Pobjeda: Delta siti dobio novog vlasnika; NEPI demantuje: "Nismo kupili"

Pobjeda je danas pisala da je NEPI kupio tržni centar Delta siti u Beogradu i Podgorici. IZ NEPI-ja stigao demant.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 17.01.2020.

12:20

Pobjeda: Delta siti dobio novog vlasnika; NEPI demantuje:
Foto: Depositphotos, pressmaster

Kako je Pobjedi ranije danas nezvanično rečeno, pregovori o ovoj akviziciji traju duže od pola godine. Međutim, iz Južnoafričkog investicionog fonda Nju Jurop properti investments demantuju te navode.

"Kompanija NEPI Rokasl nije preuzela niti kupila ni jedan od pomenutih šoping centara (Delta siti Podgorica, Delta siti Beograd)", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

U reagovanju kompanije se dodaje da su "informacije koje su pojedini mediji objavili danas o navodnoj kupovini šoping centara pogrešne".

Pored medija u regionu, Tanjug je takođe preneo vest podgoričkog lista Pobjeda o tome da je Južnoafrički investicioni fond Nju Jurop properti investments (New Europe Property Investments, NEPI) kupio tržne centre Delta siti u Podgorici i Beogradu.

Od 2016. Hipropov

Ova dva mola je 2016. godine od beogradskog biznismena Miroslava Miškovića kupio za 202,8 miliona evra tadašnji južnoafrički investicioni fond Hiprop investment, navodi list, a prenosi portal Investitor.

Više od polovine iznosa, 127,8 miliona evra, bila je cena beogradskog šoping mola, dok je crnogorski kupljen za 75 miliona. Prema tadašnjoj računici, Mišković je na ovoj transakciji zaradio 38,1 milion evra.

Podgorički Delta siti otvoren je 2008. godine i na površini od 48.000 kvadrata ima 75 lokala u kojima je zaposleno 1.200 ljudi, a beogradski je otvoren godinu ranije, ima 85.000 kvadrata, 130 lokala i zapošljava 1.500 ljudi.

Hiprop investment je vlasnik 11 ekskluzivnih tržnih centara širom Južne i podsaharske Afrike, a transakcija sa Delta tržnim centrima im je bio prvi izlazak sa afričkog tržišta.

Prema poslednjim analizama, novi menadžment u tim molovima je smanjio gubitak, ali su odlučili da prodaju sve molove, kako u Africi, tako i u Jugoistočnoj Evropi, pa su krenuli sa objektima koje su prve kupili. Kao kupac se takođe pojavio južnoafrički fond NEPI Rokasl, koji ima 15 hiljada akcionara i bavi se nekretninama, a sedište mu je na britanskom ofšor ostrvu Man.

Oni su 2016. kupili zagrebački tržni centar Arena za 237,5 miliona evra 2013. godine. Taj mol je izgrađen 2010. i na 175 hiljada kvadrata ima 215 prodavnica i 2.500 zaposlenih.

U tržni centar Promenada u Novom Sadu, koji je otvoren 2018. godine na 150.000 kvadrata, NEPI je uložio 100 miliona evra. U Srbiji NEPI upravlja i molom Kragujevac Plaza, a vlasnici su 40 tržnih centara u Africi i Evropi gde, pored Srbije, posluju i u Hrvatskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj. Njegove akcije izlistane su na berzama u Londonu, Johanesburgu i Bukureštu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: