Komšije pustile u opticaj novu kovanicu povodom predsedavanja EU

Zagreb -- Hrvatska narodna banka je pustila u opticaj novu prigodnu kovanicu od 25 kuna povodom obeležavanja hrvatskog predsedavanja Savetu Evropske unije 2020. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, wrangel
Foto: Depositphotos, wrangel

Prigodni opticajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaestougla i iskovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu u količini od 30.000 komada, saopšteno je iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Na prednjoj strani, unutar jezgra kovanice nalazi se prikaz "šahovnice", koji se kao tipografsko rešenje sastoji od slova i brojeva čiji međusobni položaj asocira na polja grba Republike Hrvatske.

Kompozicijski, skraćenicama "HR" i "EU" i godinom predsedavanja "2020", prenosi se poruka povezanosti Hrvatske i EU, prenosi Poslovni dnevnik. Oko tipografskog rešenja "šahovnice" je kružno ispisan tekst "Hrvatsko predsedanje Vijećem Europske Unije" i godina izdanja "2020.".

Na naličju kovanice se u centralnom delu nalazi stilizovana numerička oznaka nominalne vrednosti "25", pri čemu je broj "25" ukomponovan sa telom kune zlatice. Iznad tog broja se nalazi grb Hrvatske, a ispod njega je ispisan naziv novčane jedinice "kuna".

Levo od numeričke oznake prikazana je položena grančica hrasta lužnjaka s plodovima, a desno položena grančica lovora u cvatu. Na prstenu kovanice je u gornjem delu polukružno ispisana reč "Republika", a u donjem delu reč "Hrvatska".

strana 1 od 67 idi na stranu