Hrvatska odabrala ponuđače borbenih aviona: Ponovo se pominju F-16, gripen i jurofajter

Vlada Hrvatske odabrala je države s kojima želi da pregovara oko nabavke borbenih aviona.

Region

Izvor: Veèernji list

Utorak, 14.01.2020.

10:56

Hrvatska odabrala ponuđače borbenih aviona: Ponovo se pominju F-16, gripen i jurofajter
Foto: Epa/JAGADEESH NV

Od SAD će se zatražiti ponude za novi F-16 Block 70/72, od Švedske novi JAS-39 Gripen (vjerojatno C/D verzija, a ne E/F).

Polovne F-16 Hrvatska će tražiti opet od Izraela i Grčke, kao i od Norveške, od Italije ponude za polovne jurofajtere, a od Francuske za daso rafal, piše Večernji list.

Ovo je rezultat rada vladine međuresorne komisije za nabavku borbenog aviona, a juče su objavljeni rezultati njihovih dosadašnjih napora.

Rok za slanje ponuda Hrvatskoj ističe 7. maja, a očekuje se da će ih hrvatska strana onda analizirati naredna tri meseca. Bilo je predviđeno da će komisije izabrati jednog novog "pobednika" i jednog polovnog, pa će onda izabrati jednu od opcija.

Očekuje se da će 12 američkih F-16 Block 70/72 koštati između 1,5 i 1,8 milijardi dolara, a na isporuku bi čekali oko pet godina.

Eskadrila švedskih gripena u prvom konkursu koštala je 930 miliona evra s osnovnim naoružanjem, a neslužbeno se već zna da bi nova ponuda bila dosta povoljnija.
List piše kako je poznato da su Amerikanci uslovljavali da Izraelci poskidaju svu onu opremu za koju je Hrvatska i bila zainteresovana kod nabavke tog starog, ali moćnog aviona.

Grčka ponuda F-16 Block 30 bila je odbijena, jer je trebalo preduzeti skup remont koji bi trajao dve godine, a zna se da Grčka poseduje i mlađe i znatno savremenije F-16 pa ostaje pitanje za koji to Block Hrvatska sada traži ponudu iz Grčke.

Što se Norveške tiče, njihovi F-16 su najistrošeniji u Evropi, s vrlo malo preostalih sati letenja, pa čudi što se uopšte traži ponuda.

Italijanski jurofajteri su odlični avioni, ali će se na njih potrošiti ceo vojni budžet, jer su izuzetno skupi za održavanje, dok najviše iznenađuje vest da se traži polovni rafal iz Francuske. Francuzi su, naime, do sada isključivo prodavali nove rafale, koji su skupi i odlični. Iznenađuje što se nisu tražili puno dostupniji miraž 2000, kojih se Francuska rešava, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: