Uvođenje starta smanjilo broj vožnji za 30 odsto

Poskupljenje taksi prevoza u Crnoj Gori uticalo je na smanjenje broja poziva koje dobijaju za vožnje, za 20 do 30 odsto, saopštili su prevoznici.

Region

Izvor: MINA-BUSINES

Petak, 10.01.2020.

14:17

Uvođenje starta smanjilo broj vožnji za 30 odsto
Foto: Depositphotos/Corepics

Predsednik udruženja Desetka Vesko Bjelić kazao je "Danu" da je uvođenje starta uticalo na poslovanje u smislu smanjenja broja poziva građana koji traže taksi vozilo, od oko 30 odsto na dnevnom nivou, zbog čega imaju manje vožnji.

"Kada je u pitanju finansijski efekat, on je ostao na istom nivou, odnosno nije opao pazar, jer se to nadomestilo kroz start", rekao je Bjelić "Danu".

Sva taksi udruženja i preduzetnici su do 27. decembra morali da usklade poslovanje sa odlukom o taksi prevozu koja je kao novinu predvidela uvođenje starta. Do tog roka svi su bili dužni da odrede cene starta i kilometra vožnje u dnevnoj i noćnoj tarifi, prenela je agencija Mina.

Bjelić je naveo da su usluge poskupele sredinom decembra, a da je 27. decembar bio krajnji rok da se poslovanje usaglasi sa odlukom o taksi prevozu.

"Tada je uveden start od 50 centi, dok smo kilometar vožnje ostavili na 55 centi, koliko nam je i ranije bio. Ima građana koji su nezadovoljni odlukom o poskupljenju. Oni koji su navikli da se voze za evro, više ne zovu taksi. Kako vreme odmiče, narod je počeo da prihvata da je uveden start, tako da će se vremenom navići na tu novinu", objasnio je Bjelić.

Neki taksi prevoznici još nisu uradili analizu kako bi ustanovili da li je nova odluka imala uticaja na njihovo poslovanje.

Direktorka udruženja Red linea Snežana Vujanović kazala je da je januar mesec kada inače ima manje posla, ali i da analiza još nije urađena.

"Građani i dalje traže taksi vozila, a da li je broj poziva smanjen ili ne, mi ćemo znati tek kada uradimo analizu. Pravu sliku još nemamo. Uveli smo start od 50 centi, dok je kilometar vožnje 55 centi", navela je Vujanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: