Alarmantna statistika: Svaka peta vekna hleba uvezena zamrznuta

Gotovo svaka peta vekna hleba koja završi na stolovima građana Hrvatske uvezena je zamrznuta.

Region

Izvor: novac.jutarnji.hr

Utorak, 07.01.2020.

15:00

Alarmantna statistika: Svaka peta vekna hleba uvezena zamrznuta
Depositphotos/grafvision

Nije samo hleb u pitanju, u ovu skupinu ulazi i većina pekarskih proizvoda koji se uvoze kao polugotovi proizvodi.

"Podaci su alarmantni ako uzmemo u obzir da nam je od ulaska u EU trend uvoza hleba u porastu. U prvih sedam meseci uvoz hleba porastao je gotovo 30 odsto, a slatkih proizvoda 28 odsto", rekla je Nada Barišić iz Žitozajednice.

Čak 50 odsto uvoza odnosi se na fine pekarske proizvode u čemu prednjače veliki trgovački lanci koji nude bogat izbor i jeftinije pekarske proizvode, prenosi Novac.

"Hrvatska je lani uvezla hleb u vrednosti od 75 miliona evra, a najviše iz Poljske, Nemačke, Slovenije i Italije", kaže Dražen Miloloža iz HGK.

Uz to što su Hrvati veliki uvoznik zamrznutih i polugotovih pekarskih proizvoda, ujedno su i veliki potrošač. Kako navodi HRT, Hrvati godišnje pojedu čak 62 kilograma pekarskih proizvoda, pa su po ovoj statistici u samom vrhu Evropske unije.

Prosečan Hrvat pojede čak 62 kilograma pekarskih proizvoda u godini, po čemu su, takođe, u vrhu u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: