Dilojt: Posle ulaganja od 155 miliona, MA će vredeti 17 miliona evra

Podgorica -- Revizorsko-konsultantska agencija Dilojt u analizi je saopštila da je opravdano spasavanje crnogorskog avio-prevoznika ako su tačni podaci dobijeni od uprave.

Izvor: vijesti.me
Podeli
Foto: depositphotos, bigguns
Foto: depositphotos, bigguns

Planirana ulaganja države u kompaniju Montenegro erlajns (MA) su opravdana, uvažavajući načelo investitora u tržišnoj ekonomiji, navedeno je u analizi opravdanosti predloženog ulaganja u MA koju je uradila kancelarija revizorsko-konsultatske agencije Dilojt iz Beograda, u koju su "Vijesti" imale uvid.

Oni navode da su ovaj zaključak doneli na bazi pretpostavki i analiza prikazanih u ovom dokumentu, koje su urađene na osnovu podataka dobijenih od rukovodstva kompanije, uz ogradu da su dobijeni podaci tačni, pišu Vijesti.

"Pouzdali smo se u pribavljene podatke i informacije bez nezavisne potvrde verodostojnosti podataka i informacija. Takođe, nismo izvršili reviziju pribavljenih podataka te ne izražavamo mišljenje niti bilo koji drugi vid potvrde verodostojnosti podataka", naveo je Dilojt.

Kako su objasnili, analizu su uradili za potrebe Ministarstva finansija prema ugovoru o finansijskom savetovanju "iz decembra 2019", a završena je 13. decembra nakon što su analizirali predlog zakona o MA, Plan finansijske konsolidacije i osnovnog pravca razvoja MA, finansijske i revizorske izvještaje i druge javne podatke i obavili razgovore sa članovima uprave MA. Ovo znači da je analiza ugovorena i urađena za svega nekoliko dana.

Dilojt je analizirao dva alternativna scenarija - prvi je podrška države od 155 miliona evra, a drugi je stečaj kompanije.

"Država bi planiranim ulaganjima ostvarila neto sadašnju vrednost od 17,8 miliona evra, što je značajno više od 2,8 miliona evra koliko je projektovana vrednost u alternativnom stečajnom postupku", glavni je zaključak analize Dilojta.

Ovo pokazuje u koliku krizu je dovedena kompanija i koliki je njen minus, kada će nakon ulaganja od 155 miliona njena vrednost biti 17,8 miliona.

strana 1 od 67 idi na stranu