Rimac u Sloveniji otvara novi centar, dobio od države 3,4 miliona evra

Mate Rimac širi poslovanje Rimac automobila u Sloveniju, gde će u Novom Mestu otvoriti probni centar kodnog imena Hiper e-kar lab.

Region

Izvor: Poslovni.hr

Sreda, 11.12.2019.

13:04

Rimac u Sloveniji otvara novi centar, dobio od države 3,4 miliona evra
Ilustracija: Depositphotos/GoranJakus

U taj posao Rimac je ušao u saradnji sa slovenačkom kompanijom Lastinski inženjering bivšeg slovenskog ministra infrastrukture, energetike, transporta i prostornog planiranja Same Omerzela.

"Lastinski inženjering nam je ponudio da u saradnji proširimo kapacitete testiranja s pogonom u Sloveniji, što s obzirom na saradnju koju imamo, ima smisla ne samo za nas, nego omogućava i mnogim drugim proizvođačima da svoje pogonske sisteme testiraju u laboratoriji u Sloveniji", kaže Rimac.

Hiper e-kar lab u Sloveniji služiće Rimcu za testiranje baterijskih i pogonskih sistema za vlastite automobile, ali će takve usluge nuditi i drugim proizvođačima automobila, piše Poslovni dnevnik.

"Testiranje električnih pogonskih sklopova i baterijskih sistema je relativno novo područje i svi se proizvođači bore za kapacitete testiranja, a mi, iako imamo određene kapacitete u firmi u Hrvatskoj, koje takođe nadograđujemo, imamo potrebu za većim kapacitetima", kaže Rimac.

Kako industrija ide sve više prema električnim pogonima, on smatra da je ovo odlična prilika da se ovakve vrlo tražene kompetencije i kapaciteti izgrade u Sloveniji.

Slovenački mediji, pak, navode da su bivši ministar Samo Omerzel i hrvatski preduzetnik Mate Rimac za projekat testnog centra u Novom Mestu dobili podršku tamošnjeg Ministarstva ekonomije u iznosu od 3,4 miliona evra.

Navode da im je ono pojasnilo da će projekat biti "visokotehnološka laboratorija, koja će omogućiti testiranje baterija, pogonskih elektromotora i elektronike za baterije električnih vozila visokih kapaciteta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: