Vrhovni sud odlučio: Lekarima moraju biti plaćeni prekovremeni sati

Vrhovni sud Hrvatske zauzeo je pravno stajalište da zdravstveni radnici za vreme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plata za prekovremeni rad.

Region

Izvor: index.hr

Utorak, 10.12.2019.

14:11

Vrhovni sud odlučio: Lekarima moraju biti plaćeni prekovremeni sati
Foto: Depositphotos, XiXinXing

Građansko odeljenje Vrhovnog suda doneo je odluku o načinu plaćanja dežurstva zdravstvenim radnicima zbog različite sudske prakse u vezi prava na uvećanje plata za sate ostvarene u prekovremenom radu, izvestio je Vrhovni sud na svojim internet-stranicama.

Pravno je shvatanje Vrhovnog suda da zdravstveni radnici za vreme važenja Kolektivnog ugovora za delatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uslove rada i pravo na uvećanje plata za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad.

Predsednica Hrvatskog lekarskog sindikata Renata Čulinović Čaić u izjavi za Hinu komentisala je odluku Vrhovnog suda rekavši kako je Vrhovni sud potvrdio da su lekari u pravu.

"Kratko i jasno, potvrđeno je ono što smo sve vreme tvrdili, da nam loše obračunavaju prekovremene sate", utvrdila je Čulinović Čaićeva, prenosi Index.

"Sada je na potezu Ministarstvo zdravstva, oni moraju da razmisle kako i kada će nam isplatiti zarađeno", dodala je ona.

Zbog tužbi lekara država bi mogla da pretrpi gubitke od dve milijarde kuna, ako bi se svi lekari odlučili na tužbu.

Hrvatska lekarska komora (HLK) s posebnim je zadovoljstvom pozdravila odluku Vrhovnog suda.

Više od 4.000 lekara pokrenulo je sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati, a u korist lekara presuđeno je više stotina pravosnažnih presuda, ističe HLK u saopštenju.

"Ovo je naša zajednička velika pobeda u borbi za prava lekara. Vrhovni sud potvrdio je da su lekari bili u pravu. HLK je osigurao finansijsko pokrivanje sudskih i advokatskih troškova svim članovima koji su poslodavce tužili preko Komore. Već od idućeg meseca očekujemo obračun plata po zakonu, odnosno odluci Vrhovnog suda", izjavio je predsednik HLK-a Krešimir Luetić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: