Banke u RS izrabljuju šalterske radnike

Banjaluka -- Zaposleni u bankama Republike Srpske žale se na loše radne uslove, niske plate, neplaćene prekovremene sate i rad vikendom.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/abscent
Ilustracija: Depositphotos/abscent

Kažu da moraju pre početka radnog vremena da dođu na svoje radno mesto, a isto tako često da ostaju i nakon završetka, a da za to nisu plaćeni.

Radnici zaposleni u bankama, da bi stvorili uslove za rad sa strankama treba da dođu na posao bar 15 minuta ranije, a isto tako ne napuštaju svoje radno mesto dok ne usluže sve klijente te banke, iako je njihovo radno vreme prošlo.

Takođe, u određenom broju banaka se ne evidentira ni rad subotom, iako većina njih radi taj dan do 12 ili 13 časova. Osim toga, ne računa im se topli obrok iako na svom radnom mestu provedu minimalno četiri sata, žale se zaposleni u dopisu portalu Capital.ba.

Kada se sve sabere na kraju meseca, svaki službenik na šalterskim poslovima ima po 21 sat prekovremenog neplaćenog radnog vremena.

Da je tako potvrđuju i u Sindikatu finansijskih organizacija RS, gde ističu da je veliki teret stavljen na radnike koji rade na šalterskim poslovima, od malih plata do prekovremenog rada, a da se pri tome ne poštuju njihova radnička prava.

"Radnici u bankama koji rade na prodaji kredita i usluživanju klijenata na šalterima imaju plate od 650 do 850 konvertibilnih maraka, što je malo, s obzirom na obim i težinu posla koji obavljaju. Takođe, uskraćena su im mnoga prava, od neplaćenog prekovremenog rada, zabrane sindikalnog organizovanja radnika, do niskih plata", rekao je za portal predsednik Sindikata finansijskih organizacija RS Miroslav Zečević.

Dodaje da vlasnici kapitala čije banke imaju sedište u EU, ne poštuju isto radnike u tim zemljama i zaposlene u Republici Srpskoj, iako je Sud za ljudska prava doneo odluku da se svaki prekovremeni rad mora evidentirati i regulisati.

Iz Sindikata smatraju da s obzirom na dobit koje su banke ostvarile za prvi kvartal tekuće godine, a koja je po podacima Agencije za bankarstvo RS iznosila 26 miliona maraka, ima prostora da se poboljšaju uslovi u kojima rade zaposleni u bankama, te da im se daju veće plate, ali i isplate prekovremeni radni sati.

Predsednik upravnog odbora Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić istakao je da nije upoznat sa time da takva praksa postoji u bankama u Republici Srpskoj, te da oni kao udruženje nisu imali pritužbe ovog tipa.

"U udruženje nisu stigle takve primedbe, pa samim tim nismo imali zbog čega da reagujemo i tražimo zaštitu radnika. Kao predstavnik Komercijalne banke mogu reći da u našim poslovnicama radnici na šalterima dolaze malo ranije na posao, ali da ne ostaju nakon završetka, te da se u veoma retkim situacijama to desi", rekao je Mekinjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu