Višemilionski projekat, nula zainteresovanih: Građevinske firme se ne prijavljuju na tendere

Banjaluka ima sve više problema kod izbora izvođača radova za infrastrukturne projekte.

Region

Izvor: Capital.ba

Petak, 06.12.2019.

16:32

Višemilionski projekat, nula zainteresovanih: Građevinske firme se ne prijavljuju na tendere
Foto: Depositphotos, potowizard

Sve manje građevinskih firmi se prijavljuje na tendere, pa zdrave konkurencije gotovo da nema.

Poslednji primer koji to potvrđuje je tender za izgradnju mosta u Srpskim Toplicama.

Gradska uprava je za izgradnju ovog objekta namenila 2,22 miliona maraka (oko 1,2 miliona evra) dok je jedini ponuđač koji se javio tražio skoro 50 odsto više, odnosno 3,2 miliona maraka bez PDV-a.

Pre nekoliko godina bilo je nezamislivo da za višemilionski projekat neće biti zainteresovanih, jer su firme za pojedine poslove išle ispod cene, samo da bi pobedili one protiv kojih se nadmeću.

Ovo nije izolovan slučaj jer je od početka godine, prema evidenciji sajta Capital, poništeno više od dvadeset javnih nabavki po ovom osnovu. Takođe, navode i da je za pojedine projekte grad izvođače uspeo da pronađe tek iz trećeg pokušaja.

Tako je, na primer, gradska uprava u maju tražila firmu koja će izvršiti sanaciju krovova na dva objekta, da bi tek pre nekoliko dana uspela da pronađe izvođača za posao vredan 80.000 maraka.

Dobar deo javnih poziva je propao jer se na njih nije niko odazvao, piše Kapital.

"Cena radne snage raste. a sa njom i konačna cena koštanja radova. Problem se nastavlja i kada se dodeli posao, jer izvođači nemaju dovoljan broj radnika, pa se kasni sa izvođenjem radova", kaže Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Traže i do 50 odsto više od predviđenog

Slaviša Sandić, načelnik gradskog Odeljenja za saobraćaj i puteve, kaže kako pojedine kompanije koje se javljaju daju cene veće i do 50 odsto u odnosu na pre dve godine.

"Zbog toga se dešava da se dobijaju ponuđeni iznosi koji su veći od procenjenih. Sve navedeno ima za posledicu značajno kašnjenje realizacije projekata, jer je potrebno obezbediti dodatna sredstva, menjati plan nabavki i ponovo sprovoditi procedure", rekao je Sandić.

Ima projekata, nema ko da radi

Problema je svestan i Igor Radojičić, prvi čovek Banjaluke. On kaže da je grad ove godine ponudio mnogo radova u infrastrukturi, pogotovo u projektima vezanim za saobraćaj i vodosnabdevanje, ali da je odziv bio veoma slab.

Za ovu pojavu ni statistika nema objašnjenje jer je broj novoosnovanih preduzeća veći od broja onih koja su zatvorena dok je nezaposlenost u najvećem gradu Srpske skliznula ispod deset odsto.

"Sve je manje konkurencije, prijava, radnika i izvođača. Do pre dve godine smo raspravljali o visokoj stopi nezaposlenosti, danas o deficitu kadrova. Mi to u javnom sektoru vidimo kao jedan od problema za niz radova koje nudimo u infrastrukturi i javnim ulaganjima", kazao je u Radojičić u sredu prilikom obraćanja članovima Biznis-kluba Banjaluka.

Sindikati bez optimizma

U Sindikatu građevinarstva i komunalnih delatnosti Republike Srpske kažu kako se negativni trendovi koji se odnose na nedostatak radne snage neće menjati, s obzirom na to da nije došlo do značajnijeg rasta plata, kao ni poboljšanja uslova rada.

"To što je vrednost radova viša, nema nikakve veze sa platama radnika, već sa povećanjem cena i inflacijom", kaže Dragana Vrabičić, predsednica Sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: