Komšije uvele nova pravila: Ako vam kasni voz, imate pravo na nadoknadu

Od danas u Hrvatskoj stupa na snagu Uredba Evropskog parlamenta i Veća o pravima i obavezama putnika u železničkom prevozu.

Region

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2019.

14:24

Komšije uvele nova pravila: Ako vam kasni voz, imate pravo na nadoknadu
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Prema toj uredbi putnici mogu da ostvare pravo na naknadu u slučaju da im voz kasni.

Putnici ostvaruju pravo na naknadu za kašnjenje od 60 do 119 minuta, a naknada se isplaćuje u visini od 25 odsto cene karte, kao i za kašnjenja duža od 120 minuta, a naknada se isplaćuje u visini od 50 odsto cene karte.

Kako su saopštili iz "Hrvatskih željeznica" (HŽ), uz popunjeni zahtev za ostvarivanje prava putnika, potrebno je priložiti originalnu kartu koju je overio pratilac u vozu ili blagajnik, prenosi Večernji list.

Ističu da će naknada za kašnjenje biti isplaćena u skladu sa podacima navedenim u zahtevu (isplata naknade ne odnosi se na subvencionirane karte, karte koje su prodali drugi železnički prevoznici i karte železničkih radnika za odlazak na posao ili službeno putovanje).

Naknada se isplaćuje u roku od mesec dana od podnošenja zahteva za ostvarivanje prava putnika.

Umesto naknade za kašnjenje putnik može odabrati vaučer za putovanje u vrednosti naknade. Naknada za kašnjenje koja je manja od četiri evra (u kunskoj protivrrednosti) neće biti isplaćena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: