Obaveze 2,5 puta veće od vrednosti imovine: Otvoren stečaj u Žitoprometu

Bijeljina -- Okružni privredni sud u Bijeljini doneo je rešenje o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom bijeljinskog "Žitoprometa".

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Depositphotos/SergPoznanskiy
Foto: Depositphotos/SergPoznanskiy

Za stečajnog upravnika imenovao je Aleksandra Vićanovića iz Bijeljine.

Sud je pozvao poverioce da u roku od 30 dana, od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka, prijave ovom sudu svoja potraživanja, prenosi portal Capital.ba.

Prijavljena potraživanja biće ispitana na ročištu, zakazanom za 25. februar naredne godine.

Sud je utvrdio da "Žitopromet" ne obavlja poslovnu delatnost od novembra 2018, trenutno imaju 113 prijavljenih radnika i do aprila 2019. samo su naplaćivali potraživanja preko Područne poslovne jedinice u Teočaku.

Veći deo radnika u međuvremenu je napustio preduzeće, a ostali su samo radnici koji su bili na čekanju.

Transakcioni računi u bankama su blokirani, te nije bilo moguće organizovati redovno poslovanje i izmirivati obaveze.

Sud je konstatovao da je "Žitopromet" platežno nesposoban duže od 60 dana.

U rešenju Okružnog privrednog suda je navedeno da akumulirani gubitak "Žitoprometa" iz prethodnih godina iznosi oko 6,1 milion konvertibilnih maraka (3,1 milion evra), ukupne obaveze iznose oko 5,7 miliona maraka, i da je imovina ovog privrednog društva procenjena na oko 16,5 miliona maraka.

Pod imovinom se podrazumijeva zemljište, građevinski objekti, postrojenja i pokretna imovina u koju ulazi i 48 trenutno neregistrovanih vozila.

U rešenju o pokretanju stečaja navedeno je i to da su obaveze "Žitoprometa" oko 2,5 puta veće od tekuće imovine, one koja se može brzo unovčiti, što je pokazatelj nelikvidnosti i platežne nesposobnosti ovog privrednog društva.

strana 1 od 56 idi na stranu