Stigla četiri zahteva: Uložiš novac i dobiješ državljanstvo

Podgorica -- Sekretarijat za razvojne projekte Crne Gore dobio je ukupno četiri aplikacije za sticanje crnogorskog pasoša u okviru programa ekonomskog državljanstva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, sashr
Foto: Depositphotos, sashr

Iz Sekretarijata su za podgoričke "Vijesti" rekli da su za prvu aplikaciju, koju su dobili u oktobru, nakon pregleda uputili zahtev za dopunu nedostajuće dokumentacije u skladu sa zakonom o upravnom postupku, te da su dobili još tri zahteva koji su takođe u proceduri obrade.

Dodaje se da iz Sekretarijata nisu naveli imena aplikanata, podsećajući da aplikacija sadrži lične podatke osoba koje nisu državljani Crne Gore i koji ne mogu biti javni. Projekat ekonomskog državljanstva crnogorske vlade počeo je u januaru, a iz izvršne vlasti su obećali da će imena svih koji dobiju pasoš Crne Gore kroz ovaj program biti dostupna javnosti, napominje se u informaciji.

Ukupno će biti dostupno oko dve hiljade pasoša. Vladin plan je da zainteresovani za crnogorski pasoš ulažu u razvoj projekata u oblasti turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije, odnosno za projekte za koje izvršna vlast da saglasnost.

Aplikant može da stekne državljanstvo ako je na namenski račun položio 100.000 evra za razvoj manje razvijenih opština, ili ako je na namenski račun uplatio najmanje 450.000 evra za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskom regionu, ili iznos od najmanje 250.000 evra za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u severnom ili centralnom regionu Crne Gore, osim Podgorice.

Aplikant mora da položi 15.000 evra za sebe, po 10.000 za najviše četiri člana porodice i po 50.000 za svakog narednog člana porodice, podsećaju Vijesti.

strana 1 od 67 idi na stranu