Pojačanje: Na beogradskim ulicama od danas 174 nova autobusa FOTO

Na ulicama glavnog grada od danas će biti 174 nova autobusa kineske kompanije HIGER.

Region

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.12.2019.

09:30

Pojačanje: Na beogradskim ulicama od danas 174 nova autobusa FOTO
Foto: Beoinfo

Rano jutros u saobraćajnom pogonu "Kosmaj" obavljena je predaja tih vozila predstavnicima grada Beograda i GSP "Beograd".

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je tom prilikom da je vrednost autobusa 35 miliona evra, a da je u junu grad Beograd kupio 70 autobusa čija je vrednost 10 miliona evra.

"To znaci da smo za GSP obezbedili 244 autobusa ukupne vrednosti 45 miliona evra i to je najveća pojedinačna kupovina autobusa u istoriji gradskog prevoza", rekao je Vesić.

On je najavio da će već narednih nedelja biti raspisana nabavka za kupovinu 100 zglobnih autobusa, 40 trolejbusa i 10 elektro-autobusa.

To znači da ćemo naredne godine kupiti još 150 vozila i ukupno imati 395 novih vozila koje smo nabavili u poslednjih godinu i po dana i da će kompletan ili veći deo vozila u GSP biti obnovljen, istakao je on.

Kada se to završi, kaže, prosečna starost autobusa biće manja od pet godina, što je evropski standard, a pre sest godina je bila 13 godina.

On je zahvalio predstavnicma kineske kompanije, kao i ambasade Kine i naglasio da je reč o izuzetno kvalitetnim vozilima koja će prevoziti sugradjane, što pokazuje i to da vozači prilikom testnih proba nisu imali primedbe.

Saradnja sa NR Kinom je intenzivna, i ona nije samo ekonomska već i prijateljska i hvala im na svakoj podršci, rekao je Vesić.

Vesić je istakao i da je važno da gradjani plaćaju prevoz.

"Cilj nam je da obezbediomio nove autobuse i nadamo se da će to biti stimulans gradjanima, kao i to što će nove autobuse moći da koriste već od danas, rekao je Vesić.

Savetnik u ambasadi Kine Tang Sjaodong (Tang Xiaodong) rekao je da je danas veliki dan budući da je otvoreno tržiste Srbije i za ovu oblast i kompaniju HIGER i da se nada da će to pratiti i zadovoljstvo gradjana kvalitetnom i udobnom vožnjom.

Direktor prodaje u HIGER-u Haifeng Jiang takodje je istakao da je zadovoljan što je kompanija dobila priliku da bude na usluzi svima koji koriste gradski prevoz.

Naveo je da prodaju vozila širom sveta na velikim trzistima i da je za predstavnike kompanije bilo važno da se nadju i na ovom tržistu.

Direktor GSP Beograd Radiša Momčilović naveo je da je to preduzeće ove godine imalo najveću obnovu autobuskog voznog parka.

Istakao je da je važno da što imaju podršku osnivača, Grada Beograda i da su planovi ambiciozni jer svako novo vozilo znači pouzdan prevoz za korisnike, a samim tim i za GSP veći prihod i finansijsku konsolidaciju.

Inače, ugovor o isporuci 174 niskopodna solo autobusa gradskog tipa kompanije HIGER iz grada Sudžou u Kini potpisan je 25. aprila.

Novi niskopodni autobusi imaju karakteristike savremenih vozila gradskog tipa, odnosno izmedju ostalog motor FPT (Iveco), automatski menjač, kapacitet od 83 putnika odnosno 33 mesta, klimatizovani su, imaju sistem za mobilni nadzor....

Vozila su stizala sukcezivno i rasporedjeni su u tri saobraćajna pogona GSP -Kosmaj, Karaburma i Zemun.
Foto: Tanjug/ Beoinfo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: