MMF predlaže novi aranžman s Bosnom i Hercegovinom

Međunarodni monetarni fond (MMF) neće nastavljati produženi aranžman s Bosnom i Hercegovinom, već će predložiti da se ide na zaključivanje novog programa.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2019.

14:49

MMF predlaže novi aranžman s Bosnom i Hercegovinom
Foto: Epa, Jim Lo Scalzo

Kako je objasnio Endrju Džuel, novi stalni predstavnik misije MMF-a, činjenica je da je trenutni program u zastoju od proleća prošle godine, a da ističe u septembru naredne godine.

"Čini nam se da nema mnogo smisla vraćati se sada starom programu kada je krajnji rok kad program ističe relativno blizu", naveo je Džuel, ocenivši da je izvesnija opcija da će se u ovom trenutku odlučiti za pregovaranje o novom programu

Ukoliko se krene u pregovore o novom aranžmanu, kako je dodao, razgovaralo bi se o novom paketu reformi, za šta postoji više razloga, među kojima kao veoma bitan navodi znatno promenjene okolnosti u međuvremenu.

"Pre tri godine situacija u zemlji je bila puno teža i vlasti su imale istinsku potrebu da pozajme od nas. Sada su u mnogo boljoj finansijskoj poziciji", rekao je on.

Pored toga, kaže, došlo je i do promena reformskih prioriteta, tako da bi u eventualnom novom programu i to bilo posebno razmotreno.

"Ono što čujemo od naših sagovornika je da je trenutni program postavljen pomalo ambiciozno, da se pokušalo uraditi previše stvari u previše oblasti. Tako predlažu da, ako ćemo već imati novi program, on bude više fokusiran na nekoliko kritičnih područja koja su nam svima bitna", kaže Džuel.

Napominje da se najviše govori o reformi državnih preduzeća i o saniranju sistema zdravstvene zaštite.

"To je ono što nam se čini da oni žele da stave u fokus. Postoje i druge oblasti poput budžeta, bankarskog sektora, ali ove dve stvari se definitivno najčešće spominju", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: