Ima li nafte na Jadranu: Na proleće prve bušotine, državi 65 odsto profita

Podgorica -- Na proleće bi trebalo i definitivno da se zna da li ima nafte u crnogorskom podmorju.

Izvor: Bankar.me
Podeli
Foto: Depositphotos, Elnur_
Foto: Depositphotos, Elnur_

Tada je planirana prva istražna bušotina, a kompanije koje su uradile seizmička i geodetska istraživanja obrađuju prikupljene obimne podatke.

Ukoliko se potvrdi da je crnogorsko podmorje bogato naftom, država bi godišnje dobijala 65 odsto profita od eksploatacije nafte i gasa.

"Nadamo se da će nafte biti, a to ne možemo znati pre sredine sledeće godine, kada će se završiti to prvo istražno bušenje", kaže direktor Uprave za ugljovodonike Vladan Dubljević i pojašnjava šta bi pronalazak nafte značio za prihode Crne Gore.

"Od ukupnog profita koji se zaradi od te nafte, 62 do 68 odsto pripada Crnoj Gori. Ako je profit milijardu, 620 do 680 miliona će pripasti Crnoj Gori", kaže Dubljević.

Grčka naftna kompanija Energrin, koja je u prvu fazu istražnih bušenja krenula sama na dva bloka površine 338 kvadratnih kilometara, kao i italijanski Eni i ruski Novatek, koji istražuju blokove površine 1228 kvadratnih kilometara, prikupili su geološke i seizmološke podatke.

Prvo svrdlo, prvu istražnu bušotinu možemo očekivati pred početak letnje sezone, pojašnjava Dubljević, prenosi Bankar.

"Tada bi trebalo da počne istražno bušenje i ono bi trebalo da traje tri ili četiri meseca", kazao je.

Prva istražna bušotina biće van teritorijalnih voda Crne Gore, na oko 22 kilometra od obale. Prva istraživanja počela su pre godinu, sve na osnovu koncesionog Ugovora koje je Vlada Crne Gore potpisala sa kompanijama Eni i Novatek i Energrin.

Uporedo sa istraživanjima traje i veliki otpor ekoloških udruženja koja se protive ovom projektu.

strana 1 od 70 idi na stranu