Šteta umesto zarade: Proizvođači mandarina u novim problemima

Metković -- Neretvanski proizvođači povrća i voća nemaju optimalne uslove za uzgoj, berbu i prodaju svojih proizvoda.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Epa, Armando Babani
Foto: Epa, Armando Babani

Česte elementarne nepogode, zaslanjenost zemljišta, problemi u navodnjavanju, nove tržišne neprilike, ponašanje otkupljivača i drugi problemi stalne su muke proizvođača koji zbog svega toga više rade i ulažu, a manje dobijaju.

Kiše koje su padale ovih dana ozbiljno su ugrozile vlasnike plantaža, same plantaže, ali i berače mandarina, prenosi portal Klix.

Danima se ne može u voćnjake, a zbog visokih temperatura mandarine brže dozrevaju nego inače pa se ne može dugo čekati na transport do potrošačkih središta.

Osim toga, kažu proizvođači, mandarine koje su na stablima nakon kiše nisu istog kvaliteta kog bi bile da nije bilo kiše.

Ima odvažnijih vlasnika plantaža koji ipak pokušavaju da uberu određene količine voća, ali to nije moguće zbog vodom natopljenih stabala i samog tla, bez obzira na upotrebu kabanica.

Ljudima ostaje samo da veruju da će kiše konačno da prestanu i da će se tlo donekle osušiti pa da mogu da nastave sa berbom. Uglavnom, proizvođačima nije ni lako ni prijatno. Umesto zarade, broje štete, a problemi se ponavljaju u ciklusima.

strana 1 od 70 idi na stranu