"Za osam godina, više od polovine poslova biće automatizovano"

"Forbs je predvideo da će 60 odsto poslova u narednih osam godina biti automatizovano", rekla je predsednica Code.org, Alis Štajnglas, na samitu Macedonia 2025.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2019.

14:04

Foto: Depositphotos, vitaliy_sokol

Ona je na panelu "Budućnost rada - Kako pripremamo naciju da uspe i da bude vodeća" rekla da svaki novi ekonomski sistem ima svoje prednosti i nedostatke, ali da moramo da se prilagodimo tome ukoliko težimo uspehu pojedinca i društva.

Kako je istakla, u više od 180 zemalja na svetu škole su odlučile da primenjuju kompjutersko obrazovanje kako bi se pripremile za nove promene u načinu rada i nova radna mesta.

"U SAD ima tri miliona vozača kamiona i preko 3,3 miliona administrativaca. Šta će biti kada se pojave kamioni sa autopilotima? Šta će biti kada budemo kupovali sa ekrana, umesto sa kase u radnjama", upitala je Štajnglas, i dodala da je cilj njene kompanije i organizacije da se pripreme aktuelni i budući studenti za poslove budućnosti.

Na pitanje da li će loši trendovi automatizacije negativno uticati na povećanje broja zaposlenih, ona je odgovorila na primeru američke poljoprivrede. "Pre 100 godina, u SAD je 50 odsto stanovništva bilo na njivama i farmama, a taj broj danas je samo 5 odsto. Ali, to ne znači da je preostalih 45 odsto nezaposleno, već da su se promenila radna mesta", rekla je.

Kako je naglasila, sada postoji mogućnost da se promeni radna snaga, ponuda za visoko digitalizovana radna mesta povečala se za tri puta, a radnici u tim sektorima dvostruko više su plaćeni u odnosu na ostale.

"Estonija i Letonija su prmer za to. Ali, izazov je ako radna snaga nije spremna i ne može da se suoči s tim", istakla je Štajnglas.

Ona kaže i da se na putu usavršavanja za radna mesta iz budućnosti treba baviti obrazovanjem, i time kako iskoristiti inovacije za dolazeći ekonomski sistem. Naglasila je da je 79 odsto građana Severne Makedonije povezano na internet, te da je to veći prosek čak i u poređenju sa Poljskom i Portugalijom.

"Inovativnost i obrazovanje idu ruku pod ruku. Bitno je studentima da omogućite da se izraze. Često nastavnici nisu spremni da nauče studente kako da budu kreatori, oni ih uče kako da koriste kompujetere, a ne kako da unaprede te kompujetere", objasnila je.

Smatra i da postoje dva izazova: Jedan je to što se škole nedovoljno bave inovacijama u obrazovanju, a drugi taj što škole koje već to rade, ne čine to na pravi način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: