Zagreb od Beograda traži 148,5 miliona dolara

Zagreb -- Hrvatska u postupku sukcesije imovine bivše Jugoslavije traži od Srbije 148,5 miliona dolara, piše zagrebački Večernji list.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, 84914788, Kagenmi
Foto: Depositphotos, 84914788, Kagenmi

U trenutku raspada bivše države, na deviznim računima SFRJ u mešovitim bankama u inostranstvu nalazilo se 645,55 miliona američkih dolara, tvrdi list.

Dodaje da je taj novac, prema Sporazumu o sukcesiji, trebalo da se podeli između država naslednica, pri čemu je Hrvatskoj, kako navodi, trebalo da pripadne 23 odsto ili 148,5 miliona dolara.

Kad je trebalo da počnu razgovori o podeli, Srbija je, prema pisanju Večernjeg, navodno obavestila ostale države da na računima ima samo 56 miliona dolara odbijajući, kako tvrdi list, da objasni gde je novac.

Dalje se dodaje da Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac, oko 690 miliona dolara, koristio devedesetih, prema tvrdnjama Večernjeg, za plaćanje inostranih dugova srpskih preduzeća, te da je Srbija navodno posebno instruisala banke da se on ne koristi za druge republike.

"Temu nestalih, odnosno protivpravno potrošenih sredstava, Hrvatska će, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tela zaduženog za nadzor sprovođenja sukcesije, staviti kao posebnu tačku dnevnog reda", piše u tekstu.

"Insistiraće da se sprovede Sporazum o sukcesiji, odnosno da se podeli 645,55 miliona dolara, a ako je taj novac protivpravno potrošen - a očito jeste - da se nadje rešenje za kompenzaciju", kažu iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, piše Večernji.

strana 1 od 70 idi na stranu