Put ka usvajanju evra: Premijer otkriva kada će menjati službenu valutu

Hrvatska je ugovorom o pristupanju Europskoj uniji (EU) preuzela obvezu usvajanja evra kao službene valute.

Region

Izvor: vecernji.hr

Utorak, 12.11.2019.

19:30

Put ka usvajanju evra: Premijer otkriva kada će menjati službenu valutu
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da je stateški cilj da do kraja mandata sledeće vlade Hrvatska ispuni kriterijume i to i učini.

Premijer je naglasio da su ekonomske koristi od evra brojne - trajno će se ukloniti valutni rizik u ekonomiji i smanjiti trošak zaduživanja svih domaćih sektora, odnosno građani i preduzeća imaće manje troškove finansiranja nego u slučaju da Hrvatska ostane izvan područja EU, prenosi Večernji list.

"Uvođenjem evra Hrvatska se trajno rešava rizika, trajno će se otkloniti trošak konverzije, a za ekonomiste je takođe važno naglasiti da upotreba zajedničke valute trajno pridonosi jačanju međunarodne razmene i konkurentnosti", rekao je Plenković.

Evro je druga najveća i najsnažnija globalna valuta koju koristi više od 340 miliona ljudi u evropodručju EU, rekao je premijer Hrvatske.

Plenković je rekao kako je plan i namera ulazak Hrvatske u mehanizam ERM II po potvrdi ispunjenja svih uslova u drugoj polovini 2020. godine. U tom mehanizmu zemlja će biti oko dve i po do tri godine, a ulazak u evropodručje očekuje se najranije u januaru 2023. ili 2024. godine.

Time bi se Hrvatska, kako je rekao, priključila grupi od već 19 zemalja Unije koje su prihvatile evro kao službenu valutu.

I predsednik Hrvatske privedne komore (HGK) Luka Burilović izneo je neke od pozitivnih učinaka uvođenja evra - smanjenje cene kapitala, lakše ostvarivanje boljeg kreditnog rejtinga, uklanjanje rizika valutne klauzule, potencijalno podizanje konkurentnosti izvoznika i drugih.

Burilović, ipak, ističe kako evro nije i ne sme biti sam po sebi svrha, niti forma koja se sprovodi bez jasne vizije, svrhe i namere.

"Evro nije čarobni štapić i univerzalni lek ekonomskih problema već ga treba iskoristiti kao dodatak i generator za realizaciju strateških ciljeva", poručio je Burilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: