Traže veće plate: Štrajkuju zaposeleni u Pošti Slovenije

Zaposleni u Pošti Slovenije počeli su svoj prvi štrajk u istoriji, a reprezentativni sindikat navodi da je u obustavi rada učestvovalo oko 70 odsto poštara.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.11.2019.

08:16

Traže veće plate: Štrajkuju zaposeleni u Pošti Slovenije
Foto: Epa, k3studija

Predsednik Granskog sindikata poštanskih radnika Saša Gržinič izjavio je za agenciju STA da, prema preliminarnim podacima, ne postoji pošta u Sloveniji u kojoj ne štrajkuju poštari, kojima su se pridružili i drugi zaposleni u poštama.

Prema njegovim rečima, iako nema zvaničnih brojki, štrajk podržava više od polovine zaposlenih u Pošti Slovenije.

Gržinič kaže da je rad obustavljen širom Slovenije, a da je štrajk najintenzivniji u priobalnom području, gde je baza granskog sindikata, ali je učešće visoko i u Mariboru, Celju, Novom Mestu i Kranju.

On je istakao da državna kompanija ne može da tvrdi da je nezakonit, jer je rukovodstvo izdalo uputstvo da poštari moraju da rade prekovremeno da bi, uprkos štrajku, isporučili obavezne pošiljke.

Pisma i paketi težine do 10 kilograma isporučuju se na uobičajen način, kao i medjunarodna i hitna pošta.

Poštari tokom štrajka ne raznose reklamni materijal, pakete teže od 10 kilograama, nisu dostupne ni usluge plaćanja i prodaja robe u poštama.

Radnici Pošte Slovenije koji su članovi Granskog sindikata zaposlenih u transportu i komunikacijama još se nisu zvanično priključili štrajku, ali seo čekuje da i oni tu učine.

Poštanski radnici istakli su nekoliko zahteva kada su pre dve nedelje najavili štrajk, a medju njima je povećanje plata za 10 odsto i povećanje broja radnika za 300 u kompaniji koja zapošlajva 6.300 radnika.

Generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak rekao je na konferenciji za novinare da je rukovodstvo spremno da razgovara o povećanju plata, ali na način da ne ugrozi poslovanje i radna mesta.

Prema njegovim rečima, prihvatanje zahteva za povišicu od 10 odsto koštalo bi Poštu Slovenije 12 miliona evra godišnje, zbog čega bi kompanija od sledeće godine ušla "u crveno".

"Ne možemo da prihvatimo tako nerealno povećanje plata. Za nas je štrajk nezakonit, jer su postojećim sporazumom već poboljšani uslovi rada", rekao je Novak.

On je dodao da razgovori o povećanju plata mogu da budu preneti u 2020. godinu, kakda počinju pregovori o novom kolektivnom ugovoru.

Poštari trenutno primaju prosečnu mesečnu neto zaradu od 1.040 evra, dok službenici u poštama dobijaju 1.194 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: