Dan za odmor: Čak 90 odsto građana želi neradnu nedelju

Zagreb -- Ove nedelje snažno je odjeknula vest da hrvatski lanac prodavnica KTC više neće raditi nedeljom.

Podeli
Foto: Depositphotos, pressmaster
Foto: Depositphotos, pressmaster

Prema nekim istraživanjima, čak 90 odsto građana izjašnjava se za neradnu nedelju, ali svaki put je prevagnuo strah poslodavaca kako bi se, između ostalog, zbog neradne nedelje deo kapitala odlio u susedne zemlje zbog rasta prekogranične trgovine.

Ivica Katavić, predsednik uprave KTC-a, gostovao je u studiju Večernjeg lista i otkrio zbog čega su doneli odluku o neradnoj nedelji.

"Već tri godine ne radimo na dane verskih praznika. Videli smo veliko zadovoljstvo kod naših radnika zbog toga, a onda i oduševljenje kada su saznali za odluku o neradnoj nedelji. Mnogi mi prilaze ovih dana i čestitaju na tom potezu. Naši zaposleni nisu bili jedini razlog da donesemo ovu odluku, ali bili su glavni", naglasio je Katavić.

Katavić kaže da se ne boji gubitka profita, i pored konkurencije, koja i dalje radi nedeljom.

"Ne bojim se, jer smatram da uživamo veliki ugled i veliku lojalnost naših kupaca. Verovatno će oni sada kupovati subotom. S druge strane smatram kako i konkurenti imaju istu želju, da radnicima omoguće slobodnu nedelju. Međutim, mnogi od njih su u drukčijoj poziciji jer odgovaraju svojim vlasnicima. Ipak, nadam se da će nakon nas i oni doneti odluku o zatvaranju prodavnica nedeljom", rekao je predsednik uprave KTC-a i dodao da će se trgovci teško dogovoriti oko neradne nedelje. Katavić smatra da svi trgovci ne bi trebalo da rade nedeljom, ali to ne znači da bi takav propis trebalo da se primenjuje na sve sektore. Turistička smo zemlja, kaže, pa je jasno da bi ugostitleji trebalo da rade nedeljom.

strana 1 od 70 idi na stranu