Grad uvodi rigoroznu zabranu: Neće biti novih restorana idućih pet godina

Grad Dubrovnik uvodi petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana, potvrdio je gradonačelnik tog grada Mato Franković.

Region

Izvor: B92

Petak, 08.11.2019.

13:56

Grad uvodi rigoroznu zabranu: Neće biti novih restorana idućih pet godina
Foto: Depositphotos, serrnovik

Nakon ograničenja broja kruzera u luci na dva dnevno tokom sezone i smanjenja broja stolova na terasama restorana i kafića za 20 odsto, novi pokušaj obračuna s masovnim turizmom u Dubrovniku dolazi u obliku odluke Grada kojom idućih pet godina niko neće moći da postavi nove stolove i stolice na javnu površinu.

Prema rečima gradonačelnika Frankovića, odluka je trenutno na javnom savetovanju, a trebalo bi da bude izglasana u decembru ove godine, prenosi portal Novac.

Zabrana postavljanja novih stolova, ipak, ne isključuje mogućnost da ugostitelj, koji otvara novi restoran, svoje stolove postavi unutar lokala. Međutim, upozorava Franković, prostor među zidinama Starog grada izrazito je ograničen, a i ovako 99 odsto svih restorana radi isključivo sa spoljašnjim stolovima.

"Svako ko želi da postavi nove stolove na javnu površinu u Starom gradu to neće moći da uradi u naednih pet godina, i tačno, to bi, zapravo, značilo zabranu otvaranja novih restorana. Uz to, odlučili smo i da se prostor postojećih restorana, koji se u tom razdoblju zatvore, neće dodeljivati za druga poslovanja", istaknuo je.

Iako će većina lokalnih ugostitelja pozdraviti tu meru, može se očekivati da se neće saglasiti s dodatkom, a to je novo smanjenje broja terasa koje je najavljeno za iduću godinu. Nakon lanjskog reza od 20 odsto, Franković planira da početkom 2020. godine smanji broj stolova za još deset odsto, čime bi se oslobodilo novih 300 kvadratnih metara u ionako prekrcanom gradu.

Da zabrana otvaranja novih restorana nije loša privremena mera smatra Ante Vlašić, predsednik Udruženja ugostitelja Dubrovnik. Takođe, pozdravlja i petogodišnji plan najma kojim se osigurava da cene najma neće preterano rasti, ali, u razgovoru s gradskim čelnicima, apelovao je da se rez od 10 odsto u terasama ne primeni na sve lokale.

"Ima lokala čije terase ne smetaju prolazu pešaka i mislimo da bi njih trebalo izuzeti iz te mere. Naš predlog je da se razgovara s ugostiteljima pa, ako se već treba rezati, neka se reže tamo gde ugostitelj ima najmanjeda izgubi. Za ugostitelja, rezanje 10 odsto terase značiti gubitak 10 odsto prihoda leti. Nadam se da to neće primorati vlasnike na rezanje u zapošljavanju", kaže Vlašić.

Franković, pak, odgovara da su reakcije ugostitelja za sada bile korektne.

"Srezaćemo stolove za 10 odsto, ali zauzvrat ugostiteljima nudimo novi model obnove najma prostora svakih pet godina, u odnosu na dosadašnjih godinu dana. To će im dati više sigurnosti u poslovanju, a nama bolju strategiju upravljanja javnim prostorom. Uvek će biti neko ko će se buniti, ali kada bih ja to slušao onda nikada ništa ne bih uradio. Interes građana mi je na prvom mestu", zaključio je.

Inače, vest o zabrani novih restorana u Dubrovniku prvu je preneo ugledni CNN, koji je Frankovića opisao kao "borca protiv negativnih posledica masovnog turizma". U svom članku, naveli su da je Dubrovnik prvi grad u svetu povukao tako rigorozan potez. Podsetili su da je sličnu meru 2017. uvela Venecija, zabranjujući restorane brze hrane, ali, kako pišu, brojni stanovnici tog grada tvrde da se oni i dalje otvaraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: