Obmana: Auto-putevi RS za istu kilometražu naplaćuju različite putarine

Banjaluka -- Vlada Srpske i Auto-putevi RS obmanuli su vozače kada su rekli da će putarinu plaćati po pređenom kilometru.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Depositphotos/thekaikoroez
Foto: Depositphotos/thekaikoroez

Portal Capital.ba analizirao je udaljenost između naplatnih stanica i zvanične cene putarina i utvrdio da se za isti broj pređenih kilometara plaća različita cena, u pojedinim slučajevima i dvaput veća.

Ako vozač putničkog automobila uđe na auto-put "9. januar" u mestu Drugovići (između Laktaša i Prnjavora) i vozi do Kladara (Doboj), preći će 60 kilometara i platiće putarinu pet maraka, piše Capital.ba.

Ako isti vozač ne ide do Doboja, već odluči da ide u Gradišku i sa auto-puta siđe na naplatnom mestu Čatrnja, platiće isto pet maraka putarine, iako je prešao 34 km ili skoro dvaput manje kilometara nego do Doboja.

Iz Drugovića do Prnjavora auto-putem se ide 26 kilometara i plaća se dve marke putarine, a iz Drugovića do Nove Topole (između Laktaša i Gradiške) takođe je 26 kilometara, a putarina je četiri marke.

U Vladi Srpske i Auto-putevima RS još prošle godine rekli su da zatvoreni sistem naplate putarine podrazumeva naplatu po pređenom kilometru.

To je ponovljeno i pre nekoliko dana kada je počeo zatvoreni sistem naplate putarine.

U preduzeću Auto-putevi RS su za agenciju Srna 1. novembra rekli da se "sistem naplate putarine na 106 kilometara auto-puteva u Republici Srpskoj u potpunosti zatvara, a putarina će biti naplaćivana po pređenom kilometru".

Ali to se nije desilo, jer su cene korišćenja auto-puta definisane bez imalo logike.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS nisu odgovorili na pitanja na koji način je utvrđivana cena putarine i kako objašnjavaju navedene nelogičnosti, piše portal.

strana 1 od 70 idi na stranu