Podizvođači na auto-putu oslobođeni 20,3 miliona evra PDV-a

Podizvođači na auto-putu Bar-Boljare su od 2015. do početka 2019. oslobođeni ukupno 20,3 miliona evra PDV-a, pokazuju podaci crnogorskog Ministarstva finansija.

Region

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2019.

13:46

Podizvođači na auto-putu oslobođeni 20,3 miliona evra PDV-a
Foto: Depositphotos/Bogdan.hoda

Skoro polovina PDV-a kojeg su oslobođeni podizvođači, tačnije malo preko 40 odsto, odnosi se na Bemaks, piše "Dan".

Građevinska firma, koja je povezana sa vrhom Demokratske partije socijalista (DPS) i za koju su mnogi i tvrdili da će imati najviše koristi od auto-puta, od 2015. do početka ove godine oslobođena je 8,45 miliona evra PDV-a. Od tog iznosa, do marta joj je po osnovu povraćaja PDV-a isplaćeno 6,5 miliona evra, prenosi agencija Mina.

Bemaks, čiji je osnivač Veselin Кovačević, povezuje se sa vrhom DPS-a, zbog čega su mnogi opozicionari pre početka gradnje auto-puta govorili da je taj posao upravo za firme bliske vlasti. Prema poslednjim podacima, Bemaks je ugovorio poslove vredne 240 miliona na auto-putu.

Nakon Bemaksa, najviše PDV-a oslobođena je firma Cijevna komerc – 2,3 miliona evra, čiji je vlasnik Danilo Petrović. Montenegro petrol, čiji je osnivač Andreja Šuškavčević Novović, oslobođena je 1,99 miliona PDV-a. Od toga joj je po osnovu povraćaja PDV-a isplaćeno 873,4 hiljade evra. Firma Ramel, čiji je vlasnik Marinko Radulović, oslobođena je plaćanja 1,5 miliona evra PDV-a. Ta firma se poslovno povezuje sa Blažom Đukanovićem, sinom predsednika države i DPS-a.

Prema podacima Ministarstva finansija, koji su dostavljeni poslaniku Neđeljku Rudoviću, PDV-a su oslobođena 94 podizvođača. Među njima je i firma „Čelebić“, čiji je vlasnik Tomislav Čelebić. Građevinska kompanija je oslobođena 474,5 hiljada evra PDV-a.

Firma Montesino je oslobođena 574,6 hiljada evra. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, osnivač te firme je Marina Bisenić.

Skladgradnja, koja je dobila poslove od preko 40 miliona evra, po osnovu povraćaja PDV-a dobila je 536 hiljada evra. Vlasnik te firme je hrvatski biznismen Slaven Žužul, čije se ime vezuje za utaju poreza, malverzacije sa subvencijama i učešće u aferama oko izradnje auto-puta u Hrvatskoj.

Nekoliko stotina hiljada evra PDV-a su oslobođene firme Batara, Magus, BBR Adrija, Geoprojekt i Hidrokop.

Rudović je podatke od Ministarstva dobio kao odgovor na poslaničko pitanje postavljeno još krajem 2018. godine.

Tada je u Skupštini ministar finansija Darko Radunović kazao da su China Road and Bridge Corporation (CRBC) i podizvođači oslobođeni 112 miliona evra po osnovu PDV-a i carine. Taj podatak se odnosio na period do 1. decembra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: