Prijavile se 33 kompanije: Država očekuje veću korist zbog trke za aerodrome

Dosad se izdvojilo već oko 15 kompanija koje su ozbiljni kandidati za zakup aerodroma u Tivtu i Podgorici.

Region

Izvor: Vijesti

Petak, 01.11.2019.

08:07

Prijavile se 33 kompanije: Država očekuje veću korist zbog trke za aerodrome
Foto: Depositphotos/happyalex

Te firme su iz SAD, Koreje, Francuske, Nemačke, Irske, Turske i Grčke, kazali su "Vijestima" u Vladi Crne Gore.

"Radi se o kompanijama iz SAD, Koreje, Francuske, Nemačke, Irske, Turske i Grčke, renomiranim i sposobnim da uđu u ACG i ispune sve uslove iz te oblasti i ono što je cilj države Crne Gore. Osim što su jake finansijski, izdvajaju ih i investicione mogućnosti, kao i ogromna iskustva u upravljanju", kazali su "Vijestima" u vladi izvori koji se bave ovim postupkom.

Navode da u trci ozbiljnih kompanija, koje se mogu prijaviti i kao konzorcijum, očekuju da se značajno poboljšaju startni uslovi, kao i prihod i ukupna korist za državu.

Predstavnici ukupno 33 kompanije iz Evrope, Amerike i Azije pojavili su se na jučerašnjoj predtenderskoj konferenciji za dodelu trodecenijske koncesije za aerodrome u Podgorici i Tivtu.

Predsednik Tenderske komisije vicepremijer Milutin Simović saopštio je juče da je veliko interesovanje za aerodrome te da prisustvo "renomiranih kompanija poput francuskih Bouygues construction i Airports de Paris, turskih TAV-a i Limak Groupa, irskog Daa Internationala, korejskog International Airporta", vidi kao potvrdu da je "stvoren atraktivan i stabilan investicioni ambijent i kao dokaz da je Crna Gora globalno atraktivna investiciona destinacija".

Pretkvalifikacioni postupak traje do 26. novembra, a iz Ministarstva saobraćaja je najavljena mogućnost da rok za dostavljanje ponuda bude prolongiran za 15 dana do mesec. Očekuje se da ceo postupak izbora partnera bude završen do juna iduće godine.

Uslovi

Tri najznačajnija uslova za bodovanje ponuđenog su fiksna koncesiona naknada koja je plaća odmah i iznosi minimum 100 miliona evra, visina godišnje koncesije koja je najmanje 10 odsto profita i ulaganja od najmanje 200 miliona evra.

Simović je rekao zainteresovanim investitorima, čijih je predstavnika juče u Podgorici bilo oko 80, da vlada želi da da dobije partnera koji će na oba aerodroma razviti neophodnu infrastrukturu, obezbediti sigurna i kvalitetna radna mesta za zaposlene, koji će privlačiti nove avio-prevoznike, otvarati regionalne, evropske i dalje rute i partner koji će ponuditi konkurentne finansijske predloge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: