Proizvođači iz komšiluka se žale na pivo iz Srbije

Srbija zatrpava tržište BiH svojim pivom koje se uvozi po transfernim cenama između stranih proizvođača i domaćih distributera.

Region

Izvor: Capital.ba

Sreda, 30.10.2019.

15:30

Proizvođači iz komšiluka se žale na pivo iz Srbije
Foto: Epa/WILL OLIVER

To pokazuje analiza Spoljnotrgovinske komore BiH u koju je portal Capital imao uvid.

O tome govore i podaci u kojima se navodi kako je za sedam meseci ove godine iz susedne zemlje uvezeno 416.780 hektolitara piva po prosečnoj ceni od 54,71 konvertibilnu marku po hektolitru, što je za 30 maraka niža cena od piva iz Hrvatske koje se uvozilo po prosečnoj ceni od 84,20 KM po hektolitru.

Koliko Srbija dominira na BiH tržištu najbolje pokazuje da se iz nje uveze više piva nego od svih drugih zemalja na svetu zajedno, piše Capital.ba.

Neverovatno zvuči i podatak da niko od uvoznika u BiH od 2013. do 2018. godine nije uspeo da smanji cenu dok je ona kada je reč o Srbiji progresivno padala. Primera radi, 2013. godine je iznosila 95,86 KM a sada, šest godina kasnije, cena ne da nije porasla, već je još niža za 40 maraka.

Ugrožena domaća industrija

Ogroman udar trpi i domaća industrija piva koja je u prošloj godini ostvarila izvozne cene od 104,94 KM po hektolitru, a što pokazuje da ne predstavljaju bilo kakvu ozbiljnu konkurenciju velikim igračima.

U analizi komore se navodi kako domaća grupacija proizvođača piva ima velike zamerke na rad kontrolnih organa koji prema njihovoj oceni uglavnom ignorišu ove pojave iako imaju zakonski osnov da reaguju.

"Neopravdano su niske uvozne cene piva, a samim tim i neopravdano niske osnovice za obračunavanje carine i PDV-a pri uvozu piva iz pojedinih zemalja, posebno iz Srbije na što nadležni carinski organi BiH u dosadašnjem periodu nisu reagovali na adekvatan način, iako im i važeći carinski propisi BiH to omogućuju", stoji u ovom dokumentu.

Dodaje se kako je retka praksa uzimanja uzoraka uvoznog piva za potrebe ispitivanja njegovog kvaliteta što ne samo da pogoduje uvoznicima piva zbog skraćivanja vremena u kojem se uvozno pivo stavlja na tržište, nego i stvara rizik za sigurnost zdravlja potrošača.

Inače, od 2012. godine, proizvodnja piva u BiH se kontinuirano smanjivala, tako da su trenutni proizvodni kapaciteti iskorišćeni sa samo nešto više od 40 odsto, što je posebno poražavajuće u odnosu na uvoz piva u istom periodu.

Naime, uvoz piva u BiH je u istom periodu kontinuirano rastao, tako da se prosek udela uvoza piva u BiH kreće od 65 do čak 70 odsto, za razliku od zemalja EU u kojima prosek udela uvoza piva samo izuzetno prelazi 10 odsto ukupne potrošnje.

Traže reakciju institucija

Povodom ovih problema, u Spoljnotrgovinskoj komori BiH je održan sastanak sa predstavnicima grupacije proizvođača piva iz BiH koji su još jednom pozvali na reakciju nadležne organe.

Ognjenka Lalović, direktorka sektora privrede u STK, kazala je nakon sastanka kako pivarska industrija BiH ne traži nikakav povoljniji položaj u odnosu na neke druge industrije, nego želi da ukaže na to da postoje propisi i mere kojima se može uticati na nelojalnu uvoznu konkurenciju.

Fahrudin Salihović iz Tuzlanske pivare je kazao kako nije logično da cena piva pada a da troškovi proizvodnje enormno rastu.

"Ono što je vidljivo svake godine je agresivan pristup uvoznika na našem prostoru. Mi tražimo reciprocitet i da se primenjuju zaštitne mere kad su u pitanju domaći proizvodi", izjavio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: