Proizvođači ulja u problemu: Rod masline prepolovljen, cene rastu

Maslina je u Hrvatskoj ove godine upola manje rodila, a proizvođači u Istri i Dalmaciji kažu da je berba, ukupno gledano, osrednja.

Region

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2019.

15:28

Proizvođači ulja u problemu: Rod masline prepolovljen, cene rastu
Foto: Depositphotos, deyangeorgiev2

Na nekim mikrolokacijama maslina je ove godine obilno rodila, na nekima nema ni jedinog ploda. Masline je u martu pogodila suša, u maju kiša, a onda su i polovinom avgusta, kad im je bila potrebna, kiše nije bilo.

Proizvođači su se manje-više uspešno borili i s maslinovom muvom, te moljcem, a Rade Bobanović iz Polače kod Zadra kaže da će kvalitet maslinovog ulja kod onih koji znaju kako da prevladaju te probleme biti dobar, samo što bi ove godine cena ulja trebalo da bude i 10-15 odsto veća.

To znači da bi, umesto prošlogodišnjih 70-80 kuna (9,39-10,76 evra), litar domaćeg ekstradevičanskog ulja u proseku mogao da košta od 90 do 100 kuna (od 12 do 13,41 evra), dok su ekološka, bar kad je u pitanju Dalmacija, nešto skuplja, oko 150 kuna (20,14 evra) za litar.

Procenjuje se da se u u Hrvatskoj u proseku proizvede između pet i šest miliona litara maslinova ulja godišnje, a Bobanović je rekao da bi trebalo da budu srećni ako ga bude oko 4,5 miliona

Naveo je da u Hrvatskoj ima između devet i deset miliona stabala, od kojih mnoga tek treba da dođu do punog roda, a da se troši manje od dve litre po stanovniku, dok, na primer, Grčka, Italija i Tunis troše i 20 litara.

Prošle godine Hrvastka je uvezla oko 4,3 miliona tona maslinovih ulja za oko 16 miliona evra, a izvezla 300 tona za oko tri miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: