Posle Telenora najbogatiji Čeh kupio i regionalne televizije: Cena 1,9 milijardi evra

Češki milijarder Petr Kelner sklopio je u ponedeljak sporazum o kupovini istočnoevropske televizijske kuće Central European Media Enterprises (CME).

Region

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2019.

10:51

Posle Telenora najbogatiji Čeh kupio i regionalne televizije: Cena 1,9 milijardi evra
Foto: Depositphotos/REDPIXEL

CME je vlasnik slovenačkih TV stanica Pop TV i Channel A, a investicija je vredna gotovo 1,9 milijardi evra. CME upravlja i televizijskim stanicama u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Očekuje se da će posao potrajati mesecima, jer preuzimanje moraju da odobre i deoničari CME-ja, kao i Evropska komisija i pojedini nacionalni regulatorni organi, piše portal Investitor.me.

Kelnerov PPF vlasnik je regionalnih telekom operatora Telenor.
Nakon potpisivanja Ugovora o preuzimanju fonda CME, PPF je objavio da ne planira veće promene u svom radu.

"Akvizicija CME-ja i povezanih medijskih kuća u pet evropskih zemalja nadopuniće i dodatno ojačati naše telekomunikaciono poslovanje u srednjoj i istočnoj Evropi. Želimo da ojačamo prirodnu vezu između stvaranja i distribucije sadržaja, omogućujući daljnji razvoj naših telekomunikacionih i medijskih kompanija. CME je uspešna i dobro vođena organizacija, pa ne nameravamo da se značajno mešamo u njegovo delovanje", kazao je Petr Kelner, većinski deoničar PPF-a.

CME, koji posluje u pet evropskih zemalja, jedna je od vodećih medijskih kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi. Emituje više od 30 emisija na televiziji i u plaćenom obliku, a gleda ih više od 45 miliona gledalaca.

PPF grupa ulaže u finansijske usluge, telekomunikacije, biotehnologiju, nekretnine i mašinski inžinjering.

Posluje u Evropi, Severnoj Americi i Aziji, a imovina PPF-a prelazi 45 milijardi evra.

Kelner je 1964. godište (54 godina) i američki "Forbs" procenjuje njegovu imovinu na skoro 16 milijardi dolara.

U biznis je krenuo devedesetih godina prošlog veka, nedugo nakon raspada Čehoslovačke, a prvi poslovi su mu bili vezani za prodaju kancelarijskog materijala. Nakon toga je počeo da investira preko sopstvenog fonda koji je tokom privatizacije kupio kontrolni udeo u najvećoj češkoj osiguravačkoj kući. Njegova PFF grupa je značajan vlasnik u Home Creditu, najvećoj finansijskoj kući za potrošače u Kini. Osim toga, ima vlasništvo i u PPF banci i komercijalnim nekretninama.

Ima suprugu i četvoro djece, živi u zamku Podkozi pored Praga i posjeduje dva privatna aviona. Veliki je kolekcionar slika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: