Kratak rok: NATO traži od Hrvatske plan povećanja izdvajanja za odbranu

Hrvatska ima rok od šest sedmica da sačini konkretan plan kako da poveća izdvajanje za odbranu na dva posto BDP-a do 2024. godine.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 25.10.2019.

16:20

Kratak rok: NATO traži od Hrvatske plan povećanja izdvajanja za odbranu
Foto: Epa/TOMASZ GZELL

To je danas izjavio u Briselu potpredsednik vlade i ministar odbrane Damir Krstičević.

"NATO smatra da Hrvatska mora više da ulaže u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske. Za šest sedmica je sastanak šefova država ili vlada zemalja članica NATO-a u Londonu i NATO smatra da Hrvatska mora doći s konkretnim planom kako doći do izdvajanja od dva posto", rekao je ministar Krstičević, koji u Briselu učestvuje na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

Čelnici zemalja Severnoatlantskog saveza obavezali su se na samitu u Velsu 2014. godine da u periodu od deset godina, do 2024, povećaju izdvajanje za odbranu na najmanje dva posto BDP-a, od čega najmanje 20 posto za modernizaciju i opremu. Na tome posebno insistira američki predsednik Donald Tramp od početka svoga mandata.

Hrvatska trenutno za odbranu izdvaja između 1,71 i 1,75 posto BDP-a. Krstičević kaže da će poruke NATO-a preneti predsedniku vlade i predsednici Republike.

Hrvatska može povećati izdvajanje za odbranu nabavkom borbenih aviona. Nakon što je propao posao nabavke aviona od Izraela, pokrenut je drugi proces koji vodi međuresorna komisija. Prva faza toga procesa, slanje upita zemljama koje su zainteresovane za prodaju aviona Hrvatskoj, je završena, a druga faza, u kojoj će se od određenih država tražiti konkretne ponude, trebala bi da počne uskoro.

"Nadam se da će međuresorna komisija vrlo skoro krenuti s drugom fazom i da će tražiti od određenih država konkretne ponude koje će onda za to dobiti rok od nekoliko meseci", rekao je Krstičević, prenela je Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: