Evo u kojoj eks-Ju zemlji su zimske gume najjeftinije

Zimske gume u Srbiji nisu toliko jeftine koliko se očekivalo, a slična situacija važi i za Sloveniju, piše Poslovni dnevnik.

Region

Izvor: B92, Poslovni dnevnik

Utorak, 22.10.2019.

12:52

Evo u kojoj eks-Ju zemlji su zimske gume najjeftinije
FOTO: Depositphotos, AnyVidStudio

Zbog toga je najpovoljnije kupiti gume u Bosni i Hercegovini. To najviše odgovara državljanima Hrvatske, kojima se, za svaku kupovinu iznad 100 konvertibilnih maraka (oko 51 evro) vraća 17 odsto PDV-a.

Ali on se dobije ako iznos ne prelazi 300 evra. Dakle, vozač mora da potroši 380 kuna, a ne sme preći 2.232 kn (300 evra) da bi dobio povraćaj novca.

Ovo je pokazalo istraživanje podstaknuto dolaskom zimske sezone, koja vozačima donosi i obavezu da počnu da voze sa zimskim gumama.

U Srbiji je zimska oprema obavezna od 1. novembra do 1. aprila, dok je u Hrvatskoj obavezna od 15. novembra do 15. aprila iduće godine.

Svima koji se zateknu u zimskim uslovima bez adekvatne opreme u Hrvatskoj preti novčana kazna u iznosu od 700 kuna (oko 94 evra). U Srbiji je ta kazna od 6.000 do 20.000 dinara.

Troškovi kupovine su svakome bitni, ali promena guma ipak je važnija zbog bezbednosti nego zbog kazne.

Vožnja s letnjim gumama pri temperaturama ispod nule i pri brzini od 60 kilometara na sat produžava zaustavni put na 55 metara, a automobil sa zimskim gumama zaustaviće se nakon 44 metra. Zato, pri kupovini novih zimskih guma treba paziti i na njihov kvalitet.

Za razliku od BiH ne isplati se potegnuti na put u Mađarsku zbog zimskih guma jer su cene veće od cena u Hrvatskoj. U Sloveniji su neke gume jeftinije i njihova kupovina isplati se onima koji žive uz granicu, pa tako i može nešto da se uštedi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: