Država im uzima napojnice: Konobari u sezoni izgube i do 2.700 evra zarade

Hrvatski ugostitelji bi hteli da uvedu zakonske kriterijume u plaćanje napojnica jer konobari u sezoni izgube i do 20.000 kuna (2.689 evra).

Region

Izvor: Dnevnik.hr

Ponedeljak, 21.10.2019.

16:05

Država im uzima napojnice: Konobari u sezoni izgube i do 2.700 evra zarade
Foto: Depositphotos/AndreyPopov

To je računica zadarsko-ninskih ugostitelja koji tvrde da im država uzima ono što je njihovo - napojnicu! I to ako gosti račun plaćaju karticom, a takvih je sve više.

Gotovo 80 odsto gostiju u Hrvatskoj račune u restoranima plaća karticom, a kad se odluče konobaru da daju napojnicu, nastaje nered, piše Dnevnik.hr.

"Uvek ostavljamo novac konobarima, na kartici", kaže Džoi iz Čikaga. "Ne znam da li bi trebalo ovde da plaćam, ali ih svejedno plaćam", kaže Klaudija iz Meksika.

Iako je država "legalizovala" napojnice kod kartičnog plaćanja, ninski ugostitelji tvrde da to u praksi ne funkcioniše.

"Tehnički je moguće provući karticu i ukucati u nju određeni iznos, ali zakonski nije regulisano kako to isplatiti tom konobaru čija je ta zarada", kaže Oleg Glavan, suvlasnik jednog restorana u Ninu.

Pisali su poreskoj upravi i Obrtničkoj komori na primeru napojnice od 100 kuna, i dobili odgovor: "To znači da ste 'dobili' napojnicu u iznosu od 80,00 kn + PDV. Od ovih 80,00 kn, kada ih na kraju meseca svom radniku svedete na neto (platite pripadajuće poreze i doprinose), zaposleni će dobiti oko 40,00 kuna", stoji u odgovoru.

Ali oni od države traže poštenije rešenje. "I bilo bi izvedivo znači na kraju meseca, svakom konobaru zavisno od toga koliko je on napojnice imao taj mesec, isplatiti mu je na platu", napominje Glavan.

"Za tu napojnicu zaslužan je konobar, on je dao dodatnu vrednost tim ljudima. Oni su to prepoznali i hteli su da nagrade čoveka ", ističe suvlasnik restorana u Ninu Marijan Jurišić. A oni, kažu, samo žele da im država njihov novac ne uzima olako.

"Jer napojnica nije oporeziva jednako kao što donacija u crkvi nije oporeziva", objašnjava Jurišić.

Oporeziva ipak nije napojnica u gotovini. Na nju se mora posebno paziti jer iznos u blagajni mora biti jednak onome u novčaniku. Kada bi se poštenije regulisale napojnice i kod kartičnog plaćanja, koje iz godine u godine sve više raste, ugostitelji su sigurni da bi svi mirnije spavali.

"Više ne bi imali bojazan ima li viška novca u novčanicima ili nema", navodi Stipe Knežević, predsednik Ceha ugostitelja iz Zadra.

Poreski stručnjak tvrdi da bi to pitanje trebalo rešiti unutar Zakona o porezu na dohodak. "Time bi se svote do nekog limita smatrale neoporezivim dobicima, kad su to nagrade koje daju kupci, korisnici i tako dalje, za dobru uslugu i slično", ističe poreski stručnjak Vlado Brkanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: