Imaju 38 hiljada firmi, ali samo osam odsto su velike kompanije

Sarajevo -- U BiH je zaključno sa prvim polugodištem bilo 38.537 firmi, od kojih su 74,6 odsto mikro preduzeća, a samo jedan odsto velika.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Velika preduzeća su ona koja zapošljavaju 250 radnika i više.

Od ukupnog broja firmi, 18,3 odsto su mala preduzeća, a šest odsto srednja, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH, prenosi Klix.

Iz Agencije napominju da su ovo podaci o firmama koje su predale svoje finansijske izveštaje, da za 0,1 posto preduzeća nema podataka i dodaju da u ovaj ukupan broj nisu uračunati preduzetnici.

Najveći broj mikro preduzeća, koja zapošljavaju do devet lica, njih 30 odsto, bavi se trgovinom na veliko i malo, te popravkom motornih vozila i motocikala, 10,9 odsto ih je u prerađivačkoj industriji, u ostalim uslužnim delatnostima 10,3 procenata, koliko ih se bavi stručnom, naučnom i tehničkom delatnošću, dok se prevozom i skladištenjem bavi 5,7 odsto preduzeća, a 5,4 odsto građevinarstvom.

Kada je reč o malim preduzećima, koja zapošljavaju između 10 i 49 osoba, trgovinom na veliko i malo, te popravkom motornih vozila i motocikala bavi se 24,5 odsto firmi, 19,5 odsto ih je u prerađivačkoj industriji, devet odsto u obrazovanju, dok se građevinarstvom bavi 8,2 odsto firmi, a 6,4 procenata skladištenjem i prevozom.

Od ukupnog broja srednjih preduzeća, koja zapošljavaju između 50 i 249 lica, 21,7 odsto se bavi prerađivačkom industrijom, 21,6 odsto ih je u području obrazovanja, 12,9 odsto trgovinom na veliko i malo, 10,8 odsto javnom upravom i odbranom, te obaveznim socijalnim osiguranjem, a 6,4 odsto firmi se bavi delatnostima zdravstvene i socijalne zaštite.

Najveći procenat velikih preduzeća, njih 32,4 odsto je u prerađivačkoj industriji, 13,4 odsto u javnoj upravi i odbrani, te obaveznom socijalnom osiguranju, a 13,1 odsto u trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila i motocikala.

Zdravstvenom i socijalnom zaštitom bavi se 10,2 odsto velikih preduzeća, 5,6 odsto finansijskom i delatnošću osiguranja, a sve ostale delatnosti razvrstane su u preostalih 25,2 odsto velikih preduzeća.

Kada je reč o prihodima koja ostvaruju sva ova preduzeća na godišnjem nivou, 90,6 odsto ih ostvaruje prihode manje od četiri miliona KM, šest odsto ostvaruje prihode između četiri i 20 miliona KM, a samo 1,7 odsto preduzeća ima prihode 20 i više miliona KM, dok za 1,7 odsto aktivnih preduzeća podatak o prihodu nije raspoloživ.

strana 1 od 70 idi na stranu