Hoće li eks-Ju gigant biti spasen: Izraelsko-kineski konzorcijum stavio ponudu na sto

Izraelsko-kineski konzorcijum dostavio je vlastima Federacije BiH ponudu o preuzimaju u julu ugašenog eks-Ju giganta Aluminija.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 18.10.2019.

13:37

Hoće li eks-Ju gigant biti spasen: Izraelsko-kineski konzorcijum stavio ponudu na sto
Ilustracija FOTO: EPA, JALIL REZAYEE

Taj konzorcijum čini grupacija M.T. Abraham Amira Grosa Kabirija, preduzetnika i vlasnika fudbalskog kluba Hapoela iz Tel Aviva i kineski gigant CMEC.

Oni su u ponudi naveli i da je u planu ponovno pokretanje proizvodnje.

Predstavnici izraelskih i kineskih investitora saopštili su užem sastavu vlade biznis plan ponovnog pokretanja proizvodnje.

M.T. Abraham i CMEC su ponudili ulaganje od oko 200 miliona evra, izgradnju posebne elektrane za Aluminij kao dugoročno rešenje snabdevanja električnom energijom, te otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od aluminija.

Uz to u roku od godinu dana ovi investitori su obećali da će vratiti na posao sve radnike.

U toj ponudi dostavljenoj vladi traži se od Federacije BiH subvensioniranje dela cene električne energije dok elektrana za potrebe Aluminija ne bude izgrađena.

Vlada Federacije BiH po izvoru Dnevnog lista zbog opširnog materijala nije bila u mogućnosti da razmatra ponudu konzorcija pa se očekuje da će se o toj ponudi raspravljati na narednoj sednici.

Posrnuli mostarski gigant Aluminij prestao je da radi nakon što je isključen s naponske mreže početkom jula zbog ogromnih dugovanja koji su premašila 200 miliona evra. Ova kompanija plaćala je veoma visoku cenu električne energije i sirovina i imala je loše ugovore s dobavljačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: