Da li lanac supermarketa krši zakon: Svaki radnik ima pravo na slobodan dan

Dva marketa crnogorske kompanije Voli će, kako je najavljeno iz te kompanije, u narednom periodu subotom raditi do ponoći.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2019.

13:45

Da li lanac supermarketa krši zakon: Svaki radnik ima pravo na slobodan dan
Foto: Depositphotos, ginasanders

Liberalna partija Crne Gore poziva nadležne organe da spovedu kontrolu mogućeg kršenja Zakona o unutrašnjoj trgovini.

"Kako je trgovački lanac Voli već najavio da će radnici morati da rade subotom do ponoći, kako bi očigledno nadoknadili neradni dan, jasno je da se svrha norme koja je revolucionarna za crnogorsko zakonodavstvo, radnička prava i socijalni položaj zaposlenih, može dovesti u pitanje, i izazvati lančanu reakciju i ostalih prodavnica", rekla je Dubravka Vujičić, potpredsednica Liberalne partije.

Isto tako, dodaje ona, drugi zakoni koji propisuju zaštitu radničkih prava i prava poslodavaca mogu prepoznati u ovome elemente ponašanje koje je obmanjujuće i koje je zloupotreba prava, odnosno pokušaj da se pronađu pravne praznine, prenosi CDM.

"Na taj način će se potpuno obesmisliti duh zakona i suština ideje kojom smo se vodili kada smo usvajali ovakvu normu i propisali da prodavnice ne mogu raditi nedeljom. Ideja zaštite radnika, omogućavanja slobodnog dana koji je zakonska obaveza, pružanje mogućnosti da radnik provede vreme sa svojom porodicom i da svaki čovek u Crnoj Gori mora imati predviđeno vreme za sopstvene potrebe, odmor, lični mir i sreću", navodi Vujičićeva.

Liberalna partija je uverena da će se kroz javni dijalog jasno profilisati odgovori koji će biti apsolutno u skladu sa zakonskom odredbom, ali i sa duhom i suštinom zakona i da nijedan radnik ili radnica neće biti uskraćen za svoje pravo na slobodan dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: