Za dve godine privukli 2,4 miliona evra iz EU: Raj za turiste u kom nema nezaposlenih

Od 428 opština u Hrvatskoj, šampion u povlačenju evropskog novca iz Fonda za ruralni razvoj je Promina.

Region

Izvor: Dnevnik.hr

Četvrtak, 17.10.2019.

12:25

Za dve godine privukli 2,4 miliona evra iz EU: Raj za turiste u kom nema nezaposlenih
Foto: Depositphotos/xbrchx

Ima hiljadu stanovnika i samo četiri zaposlena u Opštini. Uspeli su u poslednje dve godine u prominski kraj da privuku gotovo 18 miliona kuna (2,4 miliona evra).

Kažu da su spremni dočekali konkurse, pa im sada celo mesto izgleda kao gradilište, piše portal Dnevnik.hr.

Nekadašnja škola u Promini pretvara se u Kulturni dom, ali obnove zgrade ne bi bilo bez evropskog novca. Zahvaljujući Evropi s gotovo sedam miliona kuna gradiće se i vrtić, pa ni najmlađi više neće biti podstanari u osnovnoj školi.

Svaki novi projekat pozdravljaju i meštani. Iako, kaže Marinko Dizdar iz Oklaja, nedostaje malo više posla.

Ali načelnik opštine Promina Tihomir Budanko kaže da ni s tim nemaju problema jer u opštini, kaže, nezaposlenih nema. Tvrdi da ih neće biti ni ubuduće jer je u pripremi 20-ak projekata.

Kad se reše vlasnički odnosi, trebao bi da nikne preduzetnički inkubator. ''To bi trebalo da privuče i povratak naših ljudi, ali sigurno i onih koji su dobrodošli, a nisu iz naših krajeva'', kaže Budanko.

Zbog trome birokratije i nerešenih vlasničkih odnosa, priznaje načelnik, pojedini projekti u fioci stoje godinama. Ali zato turizam ne stagnira. Mahom se obnavljaju starine. Po mir i tišinu u Oklaj se dolazi 180 dana godišnje. Raspameti ih i blizina Nacionalnog parka Krka, što im je, tvrde u Opštini, dodatni vetar u leđa i razlog da još dublje "zagrabe" u evropsku blagajnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: